Захист інтересів держави у сфері земельних відносин

Вивченням стану законності у сфері земельних відносин встановлено, що посадовими особами органів місцевого самоврядування та контролюючих органів міста не у повному обсязі реалізуються повноваження щодо наповнення бюджету шляхом стягнення заборгованості з плати за землю.

Прокуратурою міста у 2015 році у сфері земельних відносин направлено дві позовні заяви про стягнення заборгованості з орендної плати за землю та заборгованості за договором купівлі-продажу земельної ділянки на загальну суму 358 тисяч гривень.

Так, прокуратурою міста Сєвєродонецька вивчено інформацію та опрацьовано документи Державної податкової інспекції у м. Сєвєродонецьку Головного управління Міндоходів у Луганській області щодо повноти використання наданих повноважень під час виконання функцій контролю у сфері справляння податків та інших обов’язкових платежів.

Встановлено, що сума основного боргу одного з підприємств міста з орендної плати за землю становить 68 тисяч гривень. Проте зазначена заборгованість на час вивчення інформації не охоплена претензійною діяльністю ДПІ у м. Сєвєродонецьку.

За результатами опрацювання документів та вивчення інформації прокуратурою міста на адресу Харківського окружного адміністративного суду направлено позовну заяву в інтересах ДПІ у м. Сєвєродонецьку до підприємства-боржника про стягнення вищезазначеної заборгованості.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду заяву прокурора задоволено у повному обсязі.

Крім цього, за результатами вивчення договорів купівлі-продажу земельних ділянок, прокуратурою міста встановлені порушення матеріальних інтересів держави, які полягають у несплаті  одним із підприємств коштів за договором купівлі-продажу земельної ділянки та ненадходженні зазначених сум до бюджету.

Так, вивченням стану законності у сфері земельних відносин на території міста Сєвєродонецька встановлено, що Сєвєродонецькою міською радою прийнято рішення, на підставі якого між міською радою та підприємством-боржником укладено договір купівлі-продажу земельної ділянки комунальної власності.

Не зважаючи на наявність заборгованості за договором купівлі-продажу земельної ділянки на суму 290 тисяч гривень, Сєвєродонецькою міською радою не вживались заходи представницького характеру до її стягнення.

У зв’язку з викладеним, прокуратурою міста направлено позовну заяву на адресу Господарського суду Луганської області в інтересах держави в особі Сєвєродонецької міської ради до підприємства-боржника про стягнення вищезазначеної заборгованості

На теперішній час судовий розгляд позовної заяви прокурора триває.

Прокуратурою міста постійно ведеться робота до забезпечення законності у сфері земельних відносин.

 

Лебединський П.В., прокурор прокуратури м. Сєвєродонецька

Последние комментарии