Обережно, телефонні шахраї!

Сучасний вік інформаційних технологій вносить зміни до всіх сфер життя. Нажаль, це стосується і способів вчинення кримінальних правопорушень.

Насамперед, все більшого поширення набуває так зване «телефонне шахрайство» передбачене ст. 190 Кримінального Кодексу України, під час якого шахраї телефонують громадянам і випитують номера та пін-коди їх кредитних карток, що в подальшому призводить до безперешкодного зняття або переводу на інший банківський рахунок коштів. В даній ситуації телефонні шахраї застосовують різноманіття приводів, серед яких такі, як наприклад: особа представляється співробітником банка та вказує на необхідність зміни пін-коду, перевірки балансу на кредитній картці або ж проведення іншої банківської операції.

При цьому для досягнення мети – отримання коштів, шахраям, окрім довірливості та розгубленості громадян, необхідна конфіденціальна інформація, така, як: останні чотири цифри коду, що знаходиться на внутрішній стороні кредитної картки, пін-код, пароль, цифри із смс-повідомлень, що надходять на телефон власника кредитної картки.

Отже, задля безпеки коштів на банківських рахунках, будьте обачні і уважні, а також пам’ятайте, що ніхто не має право питати конфіденційну інформацію відносно вашої кредитної картки, якщо ж виникають певні сумніви, то краще перетелефонувати у відділення банку або поспілкуватися із співробітниками даного відділення безпосередньо.

 

А.Мамонтова, прокурор прокуратури м. Сєвєродонецька

Последние комментарии