Розпочалася модернізація системи пенсійного забезпечення

В парламенті зареєстровано чотири законопроекта, які, у разі їх прийняття, обумовлюють функціонування системи пенсійного забезпечення по новій моделі. Фундаментом оновленої пенсійної системи стануть відмова від спеціальних пенсій та перехід до нарахування пенсій по единому закону, введення загальнообов’язкової накопичувальної системи та розвиток недержавного пенсійного страхування.

Вже з 1 червня поточного року припинено призначення пенсії державним службовцям, суддям, прокурорам та народним депутатам за окремими Законами. Це дозволить відновити соціальнусправедливість  та довіру людей до солідарної системи. Пенсійне забезпечення громадян буде здійснюватися по єдиним для всіх принципам, всі пенсії будуть призначатися по одному закону.

Разом з тим, планується звільнити солідарну систему від виплат, які не належать до компетенції Пенсійного фонду України - відшкодування пенсій  пільговим категоріям громадян, доплата суми пенсії до законодавчо встановленого прожиткового рівня.

В рамках реформування пенсійної системи планується також введення загальнообов’язкового державного пенсійного страхуваня. Запровадження накопичувальної системи дозволить фінансово сбалансувати стабільність пенсійної системи в цілому, знизити тиск на солідарну систему та дасть можливість  кожному громадянину приймати  участь у формуванні своєї майбутньої пенсії, бо крім страхових внесків він буде накопичувати ще і  додаткові пенсійні кошти.

Планується, що накопичувальний рівень пенсійної системи начне працювати з 1 січня 2017 року. Молоді українці віком до 35 років будуть його обов’язковими учасниками, громадяни старшого поколіннія можуть брати участь в ньому на добровільних засадах.  Головною особливістю накопичувального рівня є те, що сплачені кошти акумулюються на персональних рахунках  громадян і можуть бути використані ними тільки після досягнення пенсійного віку. Розмір накопичувального внеску  становить  спочатку  2 %, а потім протягом 5 років  буде зростати  до 7 %.

Важливо підкреслити, що загальний розмір пенсійних відрахувань не зросте ні для  людини, ні для роботодавця, так як відбудеться тільки  перерозподіл єдиного соціального внеску та відрахувань у накопичувальну систему без зростання загальної суми відрахувань.

Найголовніше, проведення пенсійного реформування стане альтернативою збільшення пенсійного віку, дозволить уникнути дефіциту бюджету Пенсійного фонду та надасть громадянам можливість формувати своє майбутнє пенсійне забезпечення.   

 

Є.М.Комчадалов, начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області 

Последние комментарии