На базі Сєвєродонецького міського центру зайнятості відбувся семінар з гендерних питань на тему: “Сучасна українська жінка”

На базі Сєвєродонецького міського центру зайнятості відбувся семінар з гендерних питань на тему: “Сучасна українська жінка”

19 травня 2015 року на базі Сєвєродонецького міського центру зайнятості відбувся семінар з гендерних питань на тему: “Сучасна українська жінка”.

На початку заходу учасниці дізнались, що гендер - це соціальний статус, який визначає соціальні можливості чоловіків та жінок в освіті, професійній діяльності, політиці, вихованні дітей, кар'єрному зростанні та інших сферах життєдіяльності. Гендер відображає відмінності в ролях, поведінці, ментальних та емоціональних характеристиках між представниками обох статей. Гендерні особливості залежать від історичного періоду, культури, класової належності, раси, етнічного походження, віку, інших соціально-економічних факторів. В ході семінару присутні жінки мали змогу прослідкувати, як змінювались гендерні ролі українки, її характер, соціальний статус, участь у громадському житті та вихованні дітей,  взаємовідносини в сім'ї  протягом століть. 

Особливу увагу було привернуто на сучасне становище української жінки. Так, 54% населення України — це представниці прекрасної статі; їх середня тривалість життя складає 74 роки; майже 63% українських жінок мають повну вищу освіту, а 3,5% - науковий ступінь (кандидат, доктор наук тощо); близько 60% перебувають у зареєстрованому шлюбі.
 
Аналізуючи становище українських жінок на сучасному ринку праці, було відзначено, що жіноча заробітна плата є меншою від чоловічої на третину; серед державних службовців їх 80%, проте на керівних посадах — тільки 14%; невеликим є представництво жінок в законодавчій владі — близко 9%. В сфері освіти, медицини, культури, обслуговування, де рівень заробітної плати є невисоким, працюють здебільше жінки; їх пенсії складають 40-50% від пенсій чоловіків.
 
Проте початок 21 століття можна назвати “віком жінки”, оскільки він характеризується активним освоєнням ними сфери політики і бізнесу. В сучасному суспільстві представниці “слабкої” статі очолюють великі та успішні організації, демонструють високий рівень адаптації до мінливих економічних умов та цілеспрямованість. Але все ж таки існують гендерні стереотипи, згідно з яким дім — традиційно жіноча сфера, а робота - традиційно чоловіча. Дійсно, 35% українських жінок визначають сімейні проблеми та турботи серед основних перешкод на шляху до професійного та кар'єрного росту.

 

Отже, незважаючи на прояви гендерної нерівності, сучасна українка має високий рівень освіти, поєднує професійну та ділову активність з функцією матері, господарки дому; вона працелюбна, цілеспрямована та  витримана. А ще українські жінки привабливі своєю природною красою. 

Последние комментарии