Щодо адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння

До прокуратури міста надходять скарги на дії співробітників ДАІ при притягненні до адміністративної відповідальності за ст.130 КУпАП.

Заявники мотивують свої звернення тим, що під час керування транспортними засобами не перебували під впливом алкоголю, наркотичних засобів, або лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а лише відмовились від проходження відповідного огляду, однак санкцією ст. 130 Кодексу України про адміністративну відповідальність (КУпАП) передбачена відповідальність не лише за керування транспортними засобами у нетверезому стані, а також відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що утворює окремий склад адміністративного правопорушення.

Окрім того, заявники долучають до звернень висновки медичних закладів, які отримують самостійно, вже після складання стосовно них протоколів про адміністративне правопорушення за ст.130 КУпАП, які не приймаються до уваги під час розгляду скарг, оскільки, відповідно до вимог ст.266 КУпАП, огляд водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, проводиться з використанням спеціальних технічних засобів працівником міліції у присутності двох свідків.

У разі незгоди водія на проведення огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, працівником міліції з використанням спеціальних технічних засобів або в разі незгоди з його результатами огляд проводиться в закладах охорони здоров'я.

Огляд осіб на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, здійснюється в закладах охорони здоров'я не пізніше двох годин з моменту встановлення підстав для його здійснення. Огляд у закладі охорони здоров'я та складення висновку за результатами огляду проводиться в присутності працівника міліції. Огляд особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, проведений з порушенням вимог цієї статті, вважається недійсним.

 

Д.В.Гринченко, старший прокурор прокуратури м. Сєвєродонецька Луганської області молодший радник юстиції 

Последние комментарии