Схвалив би й Едісон

Схвалив би й Едісон

Великий винахідник Томас Альва Едісон, без сумніву, потиснув би руку кожному з хлопців, які займаються в гуртку технічної творчості ВПУ. А насамперед – керівникові гуртка Олександру Петровичу Мащенку.

Чудовий «Лівша», можна сказати, зростав у цьому ж училищі, – адже його батько очолював цей заклад, й їхня родина спочатку мешкала в одному з корпусів. Відданість училищу Олександр Петрович Мащенко довів й впровадженням тут своїх оригінальних розробок, й невтомним вихованням молодих винахідників. У музеї ВПУ можна побачити створену ним діючу модель автокрана, за яку автор (до речі, удостоєний звання «Кращий раціоналізатор профтехосвіти») був нагороджений золотою медаллю ВДНГ України. 

Але ж головне для наставника – успіхи учнів. Чимало експериментальних моделей відзначені дипломами всеукраїнських виставок науково-технічної творчості молоді. Зокрема, Олександр Авдієвич переміг у нещодавній виставці «Країна юних майстрів». 

Одна з останніх робіт – діюча модель пневматичної машини, яка прибирає сміття за допомогою здування та всмоктування. Такий спосіб дозволяє значно підвищити швидкість і якість очищення шляхів. Зараз на випускних кваліфікаційних іспитах хлопці показують виготовлені в гуртку нові діючі моделі, втілення яких дозволить збільшити продуктивність та безпеку праці, економію енергоресурсів.

Ось майбутній автослюсар з ремонту автомобілів та водій Денис Ковчуга демонструє зовнішній покажчик швидкості для автомобілів й схему автоматичного переключення світла з дальнього на ближній. Він сприятиме зменшенню дорожньо-транспортних пригод, особливо в нічний час. 

А Марк Карабанов, який опановує професію електрогазозварника, пояснює раціоналізаторську схему дистанційного включення зварювального апарату. Достатньо натиснути кнопку, що розташована на ручці держателя, – й це дасть змогу запобігти зайвих рухів, витрат електроенергії, раптового, шкідливого для зору працівника з’явлення дуги та інших небажаних «сюрпризів»..

На токаря-фрезерувальника навчається Єгор Вєтряк. Отже, й робота, з якою він знайомить, відповідна. Це – пристрій для обробки деталей на токарному верстаті відразу двома різцями. З допомогою спеціальних держателів вони взаємно переміщуються, й технологічні операції (особливо відрізання) виконуються швидше. Виграш не тільки у підвищенні продуктивності праці, а й у якості. Адже при обробці двома різцями зусилля, які прикладаються до деталі, зменшуються. Те ж саме стосується й деталей самого верстату, які менше зношуються. 

Майбутній технік-будівельник (у ВПУ одержують й такий фах) Андрій Чумаченко включає міні-установку для шнекового сортування сипучих матеріалів (крейди, щебеню, вугілля тощо). Матеріали рухаються під ухилом, а шнек, що обертається, їх підіймає, не даючи, як це часто буває, застрявати там, де не потрібно. Все через свої зазори розділяється точнісінько за фракціями. Клопітливе сортування виконується швидко та якісно.

– Така захоплююча творчість чекає й тих, хто поступить до нас у наступному навчальному році, – каже директор ВПУ Юрій Кіндратович Кузьмінов.

Тобто сєверодонецьких «едісонів» стане ще більше.

 

Семен Перцовський

На знімку: О.П. Мащенко разом з учнями біля стенду для перевірки свічей запалення під тиском

Последние комментарии