Громадяни, які орендують житло, мають право на субсидії

Громадяни, які орендують житло, мають право на субсидії

Про спрощену систему надання житлових субсидій розповіла сьогодні, 7 квітня, директор департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Елеонора Поліщук на традиційному брифінгу для журналістів, повідомляє прес-служба ОДА.

Вона нагадала, що система субсидій існує в Україні вже 20 років та неодноразово змінювалася. Але зміни, які набувають чинності в 2015 році, кардинально відрізняються від діючого порядку.

В умовах значного підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги для підтримки соціально незахищених верств населення Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 28 лютого 2015 року № 106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій», якою реформується та спрощується система надання житлових субсидій. Так, Елеонора Поліщук акцентувала увагу на найсуттєвіших змінах в призначенні субсидій.

Відтепер громадянину треба подавати лише два документи: заяву та декларацію. Скасовано надання довідки про доходи, у тому числі й працюючих осіб. Призначатимуть субсидії на підставі достовірних задекларованих заявником даних про доходи, які будуть перевірятися на відповідність. При цьому започатковано принцип безконтактності призначення субсидій.

Тобто, заявнику не обов’язково особисто звертатися до управлінь соціального захисту населення, можна відправляти документи поштою.

Також скасовано обмеження при наданні субсидій щодо майнового стану, зокрема, наявності у власності кількох житлових приміщень, двох автомобілів, покупки товарів, робіт і послуг на суму, що перевищує 10 прожиткових мінімумів. 

За новими правилами житлові субсидії призначатимуться на 12 місяців, а не на півроку, як раніше. А тим, кому вже призначена субсидія, звертатися до органів соціального захисту не треба: дія субсидії буде продовжена.

Право на оформлення субсидій матимуть особи, які орендують житло та оплачують житлово-комунальні послуги на підставі письмового договору найму (оренди) та безробітні (без довідки з центру зайнятості), яким достатньо лише надати декларації про відсутність доходу.
Директор департаменту додала, що до 15 квітня мають надрукувати бланки заяв і декларацій для призначення субсидій, а до 1 травня ці бланки доставлять громадянам.

Последние комментарии