Виступ в ЗМІ з питань проведення мобілізації на території міста

Правоохоронними органами міста вживаються заходи щодо забезпечення проведення мобілізаційних заходів на території м.Сєвєродонецька.

Так, Указом Президента України №15/2015 від 14.01.15, затвердженого Законом України № 113-VIII від 15.01.2015, оголошено про проведення протягом 2015 року часткової мобілізації, зокрема на території Луганської області.

З цією метою прокуратурою сумісно з органами місцевого самоврядування неодноразово проводились наради з вказаних питань за участі керівників підприємств, установ та організацій, де наголошувалось на важливості цих заходів, оскільки ухилення від мобілізації військовозобов'язаних громадян під час воєнних дій, які розпочались або передбачаються, створює загрозу для безпеки держави у сфері оборони.

Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 23.10.93 передбачені обов’язки підприємств, установ та організацій з проведення таких заходів. Так, керівники зобов’язані забезпечити своєчасне прибуття працівників, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, на збірні пункти та до військових частин, сприяти своїм працівникам, які є резервістами, у виконанні ними своїх обов’язків служби у військовому резерві та своєчасному їх направленню до органів військового управління, військових частин. Посадові особи, винні в порушенні законів України та інших нормативно-правових актів з питань мобілізаційної підготовки та мобілізації несуть відповідальність, встановлену законом.

Проте на сьогоднішній день не всі підприємства виконують зазначені обов’язки. Керівництво ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «АЗОТ» всіма можливими способами намагається перешкодити  проведенню заходів з мобілізації серед працівників.

Так, посадові особи найбільшого в Україні виробника мінеральних добрив недбало поставились до виконання своїх службових обов’язків, передбачених Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди державним інтересам.

Із загальної кількості працівників вказаного підприємства мобілізовані чотири особи як добровольці, сімдесят взагалі відмовилися отримувати повістки.

За даним фактом розпочато досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України – службова недбалість. На цей час проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії з метою встановлення обставин події злочину та притягнення винних осіб до відповідальності.

 

Б.А.Гордієнко, старший прокурор прокуратури міста Сєвєродонецька 

Последние комментарии