Про необхідність впорядкування приватних житлових будівель

Верховна Рада підтримала законопроект №1059 про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт. Це дуже важливе рішення, метою якого є продовження дії і вдосконалення механізму прийняття в експлуатацію індивідуальних житлових, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будівель і будівель та споруд сільськогосподарського призначення, які побудовані без дозволу на виконання будівельних робіт.

 
У пояснювальній записці зазначається, що цим законопроектом пропонується внести зміни до пункту 9 Прикінцевих положень Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», яким зокрема:
 
– продовжити до 31 грудня 2015 року можливість застосування визначеного цим пунктом механізму прийняття в експлуатацію об’єктів, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт;
 
– встановити спрощений порядок проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів, господарських (присадибних) будівель і споруд площею до 100 квадратних метрів, передбачивши проведення такого обстеження в ході їх технічної інвентаризації з відповідною відміткою в технічному паспорті;
 
– встановити, що до власників (користувачів) земельної ділянки, які скористалися визначеним цим пунктом механізмом прийняття в експлуатацію об’єктів побудованих без дозволу, штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів, що дають право на їх виконання, та за експлуатацію або використання об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, не застосовуються, що стимулюватиме суб’єктів містобудівної діяльності до легалізації самовільно побудованих об’єктів.
 
Прокоментувати це рішення ВР ми запросили начальника відділу містобудування та архітектури, головного архітектора м. Сєвєродонецька Володимира ВОЛОШИНА.
 
– Цей законопроект має довгу історію. Ще за радянських часів нагляд за об’єктами індивідуального житлового будівництва виконували відповідні фахівці міських, районних відділів архітектури. Потім ці функції було незрозуміло кому надані, й вони, скоріш за все, існували на папері, ніж на справі. Тобто нагляд за житлом приватного сектору, що будується, було пущено на самоплив. Оформлення документів на введення житла в експлуатацію теж велося вкрай повільно. Щоб узаконити приватне житло, уряд прийняв декілька постанов і рішень, спрямованих на спрощення процедури введення житлових об’єктів в експлуатацію. Умовно вони діляться на дві категорії: житло, побудоване до 5 серпня 1992 року, – його можна оформляти за спрощеною схемою, та приватне житло, яке було побудоване до 12 березня 2011 року, – тут вже треба пройти кілька відповідних процедур за встановленою формою. Остання не дуже складна, але потребує певного часу, щоб виконати Акт технічного обстеження, і тільки після цього можна звертатися до реєстраційної служби.
 
Розуміючи, що пересічні громадяни України у більшості випадків знову не будуть займатися упорядкуванням своїх будівель, законодавець пішов на поступки, рекомендуючи скористатися спрощеною процедурою оформлення своїх будівель, але лише до кінця поточного року. Гаяти часу не варто. Треба негайно зайнятися процедурою оформлення відповідних документів щодо прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без відповідного дозволу.
 
Інформация газеты «Северодонецкие Вести» 

Последние комментарии