Протидія корупції

Протидія корупції

Основною метою державної політики протидії корупції є виявлення та подолання її соціальних передумов і наслідків, викриття корупційних діянь, обов’язкова відповідальність винних у їх вчиненні.

Прокуратурою міста Сєвєродонецька постійно приділяється увага вдосконаленню механізмів протидії такому негативному соціальному явищу як корупція.

У 2014 році прокурором міста проведено координаційну  нараду   керівників  правоохоронних  органів, на якій обговорено стан злочинності та протидії корупції в місті.

За результатами наради було прийнято відповідну постанову та ухвалено спільні заходи, виконання яких забезпечило більш ефективну протидію корупції.

Результатом зусиль оперативних підрозділів, слідчих та процесуальних керівників міста є направлені до суду і розглянуті обвинувальні акти.

Так, прокуратурою міста у 2014 році до суду з обвинувальним актом спрямовано 2 кримінальних провадження за ч. 1 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Вироками Сєвєрордонецького міського суду у зазначених кримінальних провадженнях правопорушників визнано винними у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 368 КК України, та призначено покарання у вигляді позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій. На підставі ст. 75 КК України правопорушників звільнено від відбування призначеного основного покарання з іспитовим строком.

Отже для подолання соціальних передумов і наслідків правопорушень з ознаками корупції при винесенні судом обвинувальних вироків  обов’язковим є виконання додаткового покарання у вигляді позбавлення правопорушників права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Крім того, вже у поточному році прокуратурою міста до Сєвєродонецького міського суду з угодами про визнання винуватості спрямовано 2 кримінальних провадження про кримінальні правопорушення з ознаками корупції за ч. 1 ст. 368 КК України та за ч. 3 ст. 368 КК України.

Таким чином, прокуратурою міста й надалі вживатиметься комплекс кримінально-, адміністративно-, цивільно-правових, дисциплінарних та інших заходів впливу з метою запобігання та протидії корупції.

Звертаємо увагу на те, що в умовах сьогодення у протидії корупції існує потреба в поєднанні зусиль владних структур і суспільних інстанцій. Протидія корупції — це не лише справа держави, це справа всього суспільства. Кожен суспільний інститут має виконати свою функцію, в межах повноважень вжити всіх можливих антикорупційних заходів. Обмеження протидії корупції правоохоронною діяльністю відповідних державних органів виключає виконання основних завдань і досягнення мети антикорупційної діяльності.

 

П.В. Лебединський, прокурор прокуратури міста Сєвєродонецька

Последние комментарии