26 січня відзначається Міжнародний день митника

26 січня відзначається Міжнародний день митника

Щороку 26 січня в Україні, як і в усьому світі, відзначається Міжнародний день митника – професійне свято працівників митних служб. Цей день по праву вважається днем народження Всесвітньої митної організації, бо саме 26 січня 1953 року в Брюсселі розпочала свою роботу перша сесія Ради митного співробітництва.

Професія митника дуже відповідальна, оскільки пов’язана з пильністю і честю. Ознаками будь-якої держави є кордони, які необхідно контролювати, особливо в наших скрутних обставинах, що й робить митна служба, захищаючи економічні інтереси країни. Для ефективної взаємодії між державами встановлені чіткі правила, що впливають на посилення економічних і торговельних зв’язків, модернізацію та інші сфери ділового і громадського життя.

У Сєвєродонецьку існує й успішно виконує свої обов’язки митний пост. Про специфіку роботи цього підрозділу розповів начальник митного поста «Сєвєродонецьк» Луганської митниці Міндоходів Сергій Олександрович Ніколов. За його словами, митний пост «Сєвєродонецьк», що був створений у 1992 році, на теперішній час є структурним підрозділом Луганської митниці Міндоходів. Він безпосередньо здійснює митний контроль і митне оформлення товарів і транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон України суб’єктами ЗЕД і громадянами, справляння податків і зборів, виконує інші завдання, передбачені законодавством України з питань митної справи.

Пост складається з відділів митного оформлення №1 і 2 та сектора митного оформлення, в яких працює 21 спеціаліст своєї справи. 

Сергій Олександрович відзначає високі професійні якості своїх підлеглих, зокрема, заступника начальника відділу митного оформлення №1 Святослава Богдановича Геніша (на фото), який в найкоротший термін провів оформлення гуманітарної допомоги, що надійшла із Казахстану на адресу МНС Луганської області. 

Діяльність поста поширюється не лише на наше місто, а й охоплює Рубіжне, Попаснянський та Кремінський райони. В зоні його діяльності знаходяться великі промислові підприємства, такі як – ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», ПАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат», ТОВ «Промінвест Пластик», ТОВ НВО «Об’єднання Склопластик», ТОВ ТД «Євротрубпласт» та інші. В основному на митному посту здійснюється оформлення імпорту хімічної сировини та гофропродукції. 

Виконуючи свої обов’язки, митники співпрацюють з багатьма міськими установами та державними службами, а також безпосередньо з міською владою.

Основними завданнями та функціями митного поста є поповнення державного бюджету, забезпечення своєчасності сплати митних платежів, боротьба з контрабандою та порушеннями митних правил, додержання законності та прозорості при здійснені митного контролю і митного оформлення.

За 2014 рік сума митних платежів, що була перерахована до державного бюджету, склала 194,5 млн. грн., в тому числі за період проведення в Луганській області АТО перераховано 144 млн. грн.

Незважаючи на складні умови роботи, сєвєродонецькі митники забезпечують дієву організацію митного контролю, активну боротьбу з контрабандою та порушенням митних правил, захист українських товаровиробників і споживачів за умови реального й ефективного поповнення бюджету.

 

Євгеній Тетяничко, фото автора

Последние комментарии