24 грудня архівісти нашого міста традиційно відзначили День працівників архівних установ

24 грудня архівісти нашого міста традиційно відзначили День працівників архівних установ

До цього свята архівний відділ міської ради підготував он-лайн виставку архівних документів «Цікаві документи селища Сиротине», яку розміщено на офіційному сайті Сєвєродонецької міської ради.

До уваги відвідувачів представлені документи Сиротинської селищної Ради депутатів трудящих Лисичанського району за 1944-1948 роки, які зберігаються у відділі. 

Ось, наприклад, протокол загальних зборів мешканців Сиротинської селищної Ради. 1944 рік, ще йшла війна, а люди вже обирали членів земельної комісії, комісії родин фронтовиків, а протокол вимушені були складати на аркушах, ймовірно, вирваних з підручника з російської літератури. «Язык Гоголя», «Чичиков, в совершенстве, владеющий официально-канцелярским языком» і протокол офіційних зборів, як на мене, досить символічно. Ще один цікавий документ: «явочный лист колхозников на общем собрании», складений на газетному аркуші від 8 лютого 1945 року. На одному аркуші розміщені поруч один з одним «От Советского Информбюро» та «Накануне республиканского смотра художественной самодеятельности». Невідомо, чи зберігся б цей аркуш, якби не були записані на ньому прізвища людей, які прийшли на загальні збори. 

Так, на жаль, документів довоєнного періоду у нашому відділі немає. Але через призму управлінських документів, все ж таки можливо розгледіти цікаві подробиці життя минулих років. Люди переймалися посівною та необхідністю надання допомоги колгоспу «20 лет РККА». Не була забута й, так звана, масово-політична робота: на загальних зборах вирішувалося направити агітаторів та читців для роботи серед колгоспників під час посівної. Мабуть, щоб їм було веселіше працювати? Багато збереглося документів про надання матеріальної допомоги, гроші видавалися для придбання одягу, деревини, для ремонту будинків. Що цікаво, приймалося багато рішень щодо надання «госпособия по многодетности», тобто, у ті часи про демографічну кризу не йшлося.

Готуючи цю виставку, гортаючи аркуші старих справ, вкотре переконуюся, що не дарма у світі є така професія – архівіст. Хоча матеріальних цінностей ми не виробляємо, але наша праця все ж потрібна людям та їм корисна. 

Тож, хочу привітати з професійним святом усіх  людей, причетних до архівної справи, мешканців нашого міста, колег з Державного архіву Луганської області. Хай все у нас буде гаразд!

 

Е. Полякова, начальник архівного відділу Сєвєродонецької міської ради

Последние комментарии