Відповідальна місія архівних установ

Відповідальна місія архівних установ

З нагоди свята працівників архівних установ, яке відзначається 24 грудня, КУ «Трудовий архів м. Сєвєродонецька» щиро вітає всіх працівників архівної справи з їх професійним святом!

Збираючи документи й зберігаючи їх для прийдешніх поколінь, архівісти виконують важливу і відповідальну місію, бо без архівів, без історичної пам’яті немає історії народу, а отже немає й самого народу. Документальні свідчення, що дійшли до нас із минулого, допомагають відчути дихання далеких епох, зрозуміти логіку подій, що відбувалися, перейнятися думками і сподіваннями своїх попередників, відкрити нові грані їхнього життя. 

Архіви України активно працюють за усіма основними напрямками архівної діяльності від забезпечення збереженості документів, поповнення Національного архівного фонду, зміцнення матеріально-технічної бази до популяризації архівних документів та всебічного використання їх інформації. Отже важливо відзначити діяльність трудових архівів. В юності ніхто не задумується над питанням, для чого потрібні документи з особового складу і що це за документи. Настає час оформлення пенсії і громадяни починають шукати інформацію, що підтверджує стаж роботи, розмір заробітної плати, а також можливість отримання різних пільг.

З метою надання громадянам всієї необхідної інформації, пов’язаною з їх трудовою діяльністю, в лютому 2013 р. у нашому місті була створена комунальна установа «Трудовий архів м. Сєвєродонецька». Трудовим архівом здійснюється вагома робота, спрямована на захист законних інтересів громадян, збереження документів, що відбивають трудові відносини. Основним його завданням є зберігання документів з особового складу та документів тимчасового зберігання ліквідованих підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності.

Трудовий архів веде прийом громадян, які можуть отримати довідки соціально-правового характеру про розмір заробітної плати, щодо підтвердження трудового та пільгового стажу. Довідки можна отримати за адресою: вул. Леніна, 32а. Прийом здійснюється по понеділках та середах з 8.00 до 17.00, перерва з 12.00 до 13.00. До анкети-заяви потрібно додати копію першої сторінки паспорта та копію трудової книжки. За консультацією можна звернутися за тел.: 5-52-31. 

Особливо хочеться звернутися до керівників підприємств, які ліквідуються, відповідально відноситися до процесу передачі в трудовий архів документів з особового складу, адже від ваших дій залежать долі ваших колишніх працівників. Несвоєчасна передача документів призводить до затримок нарахування пенсій громадянам. Безвідповідальне відношення до формування документів з особового складу не залишає шансів працівнику довести свій пільговий стаж. За вашу недбалість страждають порядні люди, які сумлінно працювали в тяжких умовах та втратили своє здоров’я, а тепер не можуть довести свій пільговий стаж.

КУ «Трудовий архів м. Сєвєродонецька» рекомендує приватним підприємцям та керівникам підприємств, установ та організацій, які ліквідуються, звертатися за допомогою до архівного відділу Сєвєродонецької ради (вул. Леніна, 32, кімната 24, тел.: 
4-30-52) та до КУ «Трудовий архів м. Сєвєродонецька».

Ви зможете отримати професійну консультацію з приводу оптимального комплектування документів для передачі їх на збереження. Наша з вами плідна співпраця – запорука захисту законних інтересів громадян. 

Тож, будь ласка, приходьте, щоб отримати довідки, або передати на зберігання документи, співробітники архіву вам у цьому допоможуть.
 

О. Трунова, директор КУ «Трудовий архів м. Сєвєродонецька»

Последние комментарии