Бібліотека + ВПУ № 92 = смачно та з користю

Бібліотека + ВПУ № 92 = смачно та з користю

Захід, який пройшов 27 листопада в Сєвєродоецькій міській публічній бібліотеці, був проведений з метою повернення молоді духовних надбань мудрих предків, відновлення добрих традицій та звичаїв, прилучення справами, розумом і серцем до самобутньої матеріальної і духовної культури українського народу.

На своїх осінніх посиденьках ми успішно пов’язали знайомство з книгами українських письменників, які включали кулінарні сцени в свої твори, усну народну творчість, символізм, модернізм, постмодернізм … в борщі – з українською кухнею.Українська кухня – це така ж культурна спадщина нашого народу, як мова, література, мистецтво, якою можна і варто пишатися, яку не слід забувати.

Ми запропонували глядачам «вінегрет», в якому танці, пісні і гуморески перемежовувалися з кулінарними рецептами та новинками зі світу кулінарії. Добрий український гумор звучав про національний продукт, який стоїть поруч з такими безсумнівними візитними картками української кухні, як борщ, вареники, галушки. Це – сало. І під пісню М.Поплавського «Сало» кухарі пригощали канапками з салом.

Родзинкою заходу були сценки з «Кайдашевої сім’ї» І.Нечуя-Левицького. Учні ВПУ артистично виконали ролі Карпа та Лавріна. А виконавець ролі старого Кайдаша – це взагалі справжній актор! Захоплено зустріли сцену, де Кайдашиха вчила свою невістку Мотрю варити борщ. «Артистки» були такими переконливими і емоційними, що всю сценку супроводжував сміх та оплески глядачів. А веселим та запальним «А мій милий вареників хоче…» та «Ой, на горі два дубки» взагалі підспівувала вся зала.

Красуня Осінь, яка зі своїми подругами принесла багатий урожай плодів, переконливо довела велику роль овочів і фруктів, які роблять харчування українців повноцінним. А кухарі пригощали гостей українськими стравами, які приготували разом зі своїми майстрами виробничого навчання Г.М. Бадах та В.Г. Борисенко. Тут були і крученики з гарбузом, і пиріжки з квасолею та маком, з картоплею, гарбуз в клярі та ін.

Вважаю, що разом з групою 1-3 ВПУ № 92, майстрами виробничого навчання, класним керівником групи О.В. Кравцовою та неспокійною душею, віддану своїй справі, бібліотекаря ВПУ Г.О. Скрипник, яка багато часу, частинку свого серця віддала справі підготовки до заходу, змогли донести нашим слухачам важливу істину: для будь-якого харчування продукти мусять бути вітчизняними, а все інше може вважатися ласощами, з’являтися в меню періодично, бо воно не закладене до генетичної пам’яті українця. Доля ж нації багато в чому залежить від способу її харчування. То ж ми повинні розвивати свою національну культуру, звичаї, свою кухню.

А всі фото з заходу пропонуємо переглянути тут https://www.facebook.com/media/set/?set=a.825249207526409.1073741914.180715845313085&type=3

 

Т.І. Дикань 

Последние комментарии