Тепер виносити рішення служителі Феміди можуть без участі підсудного

Тепер виносити рішення служителі Феміди можуть без участі підсудного

Нещодавно набрав законної чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки та корупційні злочини» , який підвищує ефективність розслідування окремих злочинів проти національної безпеки України та громадської безпеки та регулює заочне правосуддя.

Спеціальне досудове розслідування здійснюватимуть на підставі ухвали слідчого судді, а судове провадження – ухвали суду.

Право звертатися до слідчого судді , суду має слідчий за погодженням з прокурором або прокурор. У спеціальному  судовому провадженні досліджуватимуть усі надані сторонами докази.

Обвинуваченому, щодо якого суд ухвалив вирок за результатами спеціального судового провадження, забезпечуватимуть право на апеляційне оскарження , а у разу пропуску строку подання апеляційної скарги – за умови надання обвинуваченим підтвердження наявності поважних причин.

У законі передбачено норму й про те , що єдиним можливим запобіжним заходом буде взяття під варту до винесення вироку в разі, якщо підозрюваний захоче повернутись на батьківщину і віддатися в руки правоохоронців. Якщо ж підозрюваний не бере участі в досудовому розслідуванні й надалі в судочинстві, він має право висунути свого захисника. Оскільки участь останнього обов’язкова, в разі відсутності альтернатив його може надати сама держава.

Отже закон передбачає , що кримінальне провадження можуть відкрити проти осіб, які ухиляються від явки до слідчого,прокурора , або ж ігнорують суд – з тих чи інших причин. Він чинний автоматично в разі дворазової неявки без поважних причин. Причому ця норма стосується і досудового провадження, і розслідування ,і суду. Тепер за законом для початку виконання процедури судовим виконавцям досить послати на домашню адресу підозрюваного лист і опублікувати номер справи на сторінках державних газет або журналів.

То ж треба замислитися злочинцям , чи варто тікати від правосуддя….

 

О.В.Карпенко, старший прокурор прокуратури м.Сєвєродонецька 

Последние комментарии