«Школа – це цілий світ, у центрі якого – учні»

«Школа – це цілий світ, у центрі якого – учні»

Цього року свої ювілейні дати відмітять декілька шкіл нашого міста, найбільш поважний вік серед яких має СЗШ №11. Цієї осені школа зустріне своє п’ятдесятиріччя з моменту відкриття.

1964 рік можна назвати роком народження школи №11. Відбулася ця подія під керівництвом Миколи Аврамовича Падія на вулиці Лисичанській, а нині – проспекті Гвардійському. На початку у школі було 9 перших класів, а за кілька років про неї заговорили не тільки в місті, а й далеко за межами тодішньої країни. Педагогічний колектив гостинно вітав делегацію Організації Об’єднаних Націй.

У 1968 році директором школи став Павло Григорович Решетняк, який займав цю посаду протягом 29 років. Він зібрав міцний стабільний педагогічний колектив. Довгий час гордістю школи був краєзнавчий музей, створений руками Валентини Федорівни Соколової. Одинадцята школа, одна із перших була обладнана комп’ютерним класом.

Знаковим для школи став 1991 рік, бо саме тоді відкрився перший у місті україномовний клас, у якому викладачем була Тамара Олександрівна Зозуля.

У 1997 році, з приходом Олександра Станіславовича Зарвовського, у школі відкривається військово-спортивний клас.

З 2004 року СЗШ №11 очолює учитель вищої категорії, учитель-методист Надія Вікторівна Мурзенко, яка, як добрий господар опікується шкільною родиною й забезпечує надійний фундамент для розвитку навчального закладу. Особистий внесок та високий професіоналізм Надії Вікторівни та заступників директора з навчально-виховної роботи Олени Олександрівни Ільченко, Тетяни Герасимівни Карпенко та Наталії Василівни Сухіної налаштовують колектив на творчу працю, виступають надійним гарантом педагогічної майстерності.

Наскрізною лінією роботи школи є збереження і зміцнення фізичного, психологічного, духовного і морального здоров’я дитини.

У 2008 році педколектив брав участь у Всеукраїнському конкурсі-захисті сучасної моделі навчального закладу – «Школи сприяння здоров’ю». За його результатами школу було внесено до банку даних обласної та Всеукраїнської мережі Шкіл сприяння здоров’ю, а досвід роботи був узагальнений у місті. Цього ж року у школі запроваджено спортивний профіль навчання, єдиний серед шкіл Луганської області. Досвід роботи профільних спортивних класів неодноразово був представлений на Регіональній конференції з профільного навчання та надрукований у збірнику.  Навчання у профільних спортивних класах проводиться на базі спеціалізованих закладів: басейну «Садко», спорткомплексів «Олімпія» та «Будівельник», Центру туризму,  краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.

Велику увагу школа приділяє військово-патріотичному вихованню учнів. У 2010 році був започаткований міський інтелектуально-спортивний конкурс на честь воїна-інтернаціоналіста Олександра Білоуса, її випускника. Створено музей бойової слави, робота в якому ведеться під керівництвом ветерана Великої Вітчизняної війни Степана Хрисановича Царапори. Сім років поспіль школа стає переможцем акції «Пам’ять».

Педагогічний колектив постійно дбає про створення для учнів комфортних умов навчання. Так, у 2011 році школа брала участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування з проектом «Енергоефективна санація будівель загальноосвітніх закладів». Отриманий за цей проект гранд дозволив обладнати склопакетами декілька шкіл міста.

Сьогодні СЗШ №11 – сучасний освітній заклад, імідж якого створюється зусиллями всіх учасників навчально-виховного процесу. Тут працюють досвідчені, талановиті педагоги, завдяки яким учні школи посідають призові місця на міських і обласних олімпіадах. Ці педагоги – справжні інтелігенти, професіонали, вони щедро діляться своїми знаннями з учнями, передають багатий досвід молодому поколінню. Дякуючи їм, справжніми зірками школи стали призер республіканської олімпіади з географії Юлія Бережна, призер обласної олімпіади з хімії Олександр Шилін, неодноразовий призер обласної олімпіади з технічної праці Дмитро Олейніков, призер обласної олімпіади з фізичної культури Андрій Ігнатенко, переможці конкурсу-захисту Малої Академії наук Юлія Шарун, Анна Заборєва, Валерія Абакумова. 

Учні дуже люблять рідну школу та поважають своїх педагогів. 

«Тут,  у школі, усе вперше: перший урок, перший твір, перший друг і перше кохання, – говорить учениця 11 класу Юлія Шарун. – Переступаючи поріг рідної школи, я відчуваю затишок, наче вдома. Ці теплі рідні стіни, котрі зігрівають, втішають у хвилини смутку і тішать у хвилини твоїх маленьких перемог».

«Дякую тобі, рідна школо, від усіх дітей твоїх, від усіх, кого ти зробила Людиною. Розвивайся, процвітай і будь щаслива!» – вітає з ювілеєм дев’ятикласниця Марія Гуріна.

А ось такі віршовані рядки своїй альма-матер присвятив Максим Сущенко:

О школо, рідна ненька!

Твої величні стіни

для нас не тільки дім,

а й життя, яке з тобою

усі прожили…

У свято ювілею вчителі та школярі бажають: нехай же доля посилає тобі, рідна школо, розумних, добрих і вдячних учнів!

Последние комментарии