Жителі Сєвєродонецька самі створять план розвитку міського парку

Завдяки новій, спеціально створеній програмі UplanIT сєвєродончани матимуть змогу самостійно розробити детальний план розвитку власного парку.

Таку змогу жителі міста Сєвєродонецьк Луганської області отримали у рамках проекту «IT-інновації для креативних міст. Крок 1: Сєвєродонецьк», реалізація якого розпочалася напередодні новорічних свят.

Втілення проекту в життя стане можливим завдяки співпраці двох громадських організацій - Сєвєродонецької агенції розвитку громади і Східноукраїнского центру громадських ініціатив.

«Активному залученню громадян до процесів просторового планування заважає, зокрема, відсутність досвіду візуалізації власних ідей щодо того, як має виглядати власне місто. До того ж, громадяни не мають практичних інструментів представлення інформації в графічному форматі, який би полегшив сприйняття та обговорення проектів забудови»,- говорить керівник проекту Олена Ніжельська. «UplanIT допоможе вирішити цю проблему і сприятиме підсиленню впливу громадськості на прийняття рішень у сфері планування територій», - продовжує вона.

Практична апробація програми UplanIT у рамках проекту буде здійснена на знаковому для мешканців Сєвєродонецька об'єкті — парку ім. Горького. Питання облагородження цього парку для містян є особливо актуальним. Адже, раніше він вважався одним з кращих в регіоні. Сьогодні ж зона «культури і відпочинку» являє собою жалюгідне видовище.. Зміна існуючої ситуації є пріоритетною для мешканців Сєвєродонецька.

Уже в грудні 2013 року було проведено дві фокус-групи окремо для представників громадськості та влади. Під час заходів сєвєродончани показали готовність до співпраці, ініціативність, уміння вести діалог.

«Відверто кажучи ми трохи переживали, чи вдасться знайти точки дотику між позицією громадськості і місцевої влади. Після проведених фокус-груп ці сумніви зникли. І влада і активісти Сєверодонецька налаштовані виключно на співпрацю. Це чудовий старт для проекту»,- зазначає експерт проекту, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

***

Реалізація ініціативи відбувається в рамках проекту «Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства в Україні», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

 

Олена Ніжельська

Последние комментарии