Договір з жилсервісом - 1

Згідно ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24 червня 2004 р., № 1875-15 (далі - Закон):
«Відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах».


Згідно ст. 21.2.3 Закону:
«виконавець зобов'язаний підготувати та укласти із споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором».

Згідно рішенню Сєвєродонецького виконкому міськради від 30.03.11 р. №445 «Про затвердження Типових договорів про надання послуг з: централізованого опалення; централізованого постачання холодної, гарячої води та водовідведення; утримання будинків і споруд та прибудинкових територій»,
було доручено жилсервісам (далі - ЖС) та ОСББ до 1 червня 2011р. переукласти (укласти) договори з мешканцями на надання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. 

Згідно ст. 20.3.1. Закону:
«споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору».
Тобто, споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору, а не типовий договір, затверджений Постановою Кабінету Міністрів від 20 травня 2009 р. № 529 «Про затвердження Типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій».
Договір вважається укладеним, якщо сторони дійшли згоди з усіх істотних умов договору, передбачених ст. 26 Закону.

Споживач зобов'язаний підписати договір. Але це не означає, що треба відразу ж, не читаючи, підписувати запропонований договір. Споживач має право взяти текст договору для ознайомлення, розглянути і дати свої пропозиції та зауваження виконавцю.
Це випливає зі ст. 26.5 Закону: 
«процедура погодження договору відбувається протягом одного місяця з дня внесення проекту договору однією із сторін».

Умови договору не є догмою. Можливо їх редагування за взаємною згодою сторін або ж у судовому порядку.

Згідно ст. 638 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ), договір вважається укладеним тільки тоді, коли сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору. Якщо ж Ви не згодні з умовами запропонованого договору, то можете, посилаючись на ст. 646 ЦКУ, направити в ЖС відповідь про згоду укласти договір на інших умовах. Якщо ж ЖС відмовиться підписувати такий договір, то Ви маєте правозвернутися до суду згідно ст. 649 ЦКУ.

Згідно «Прикінцевих положень» Закону України Про житлово-комунальні послуги від 24 червня 2004 р., № 1875-15:
«Договори про надання житлово-комунальних послуг, укладені до набрання чинності цим Законом, мають бути приведені у відповідність із ним до 1 січня 2006 року. Договори, що не приведені у відповідність із цим Законом у зазначений строк, втрачають чинність».

Вперше директор ЖС запропонувала мені укласти договір 21.03.11 р.
Договір з точністю до коми відповідав типовому договору.
Я передав в ЖС мої зауваження та пропозиції, після чого посадові особи ЖС не дали ніякої відповіді по цьому питанню впродовж більше ніж двох років.

І тільки 28.08.2013 р. я одержав від директора ЖС рекомендований лист від 23.08.2013 р. за вих. № 757/12 з новою пропозицією про заключення договору з доданим до нього примірником типової форми договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. 
Без дати, підпису та печатки.

Я проаналізував запропонований текст договору, сформулював свої зауваження та пропозиції та передав їх в ЖС у вигляді протоколу розбіжностей.

(Далі буде продовження)...
 

Виктор Павлов,
тел. для справок и консультаций: 050-422-42-14

Последние комментарии