Губернатор применяет санкции?..

Получил письмо от председателя Луганской областной государственной администрации (далее - ЛОГА) В. М. Пристюка.

Вот что он мне сообщает: 
«25 червня 2013 року відбулося чергове засідання комісії з питань розгляду звернень громадян обласної держадміністрації, на якому було розглянуто порушене Вами питання щодо ціноутворення у сфері житлово-комунальних послуг.
За результатами засідання комісії встановлено, що Ваші попередні звернення неодноразово розглядалися облдержадміністрацією і по суті порушених питань Вам надавалися обґрунтовані відповіді.
Відповідно до частин другої та третьої статті 8 Закону України» Про звернення громадян» розгляд Ваших звернень з вищезазначеного питання в облдержадміністрації припинено».

Для меня это стало неожиданностью потому, что последний раз я по своей инициативе обращался к председателю ЛОГА 15.05.2012 г. (более года назад). Но вопрос не был связан с «ціноутворенням у сфері житлово-комунальних послуг», а речь шла о незаконном распоряжении городского головы Казакова В. В.
До этого, 23.04.2012 г., я действительно обращался к председателю ЛОГА по вопросу нарушения законодательства при установлении тарифов на оказание услуг по содержанию домов и придомовых территорий (квартплаты), в частности, по незаконному включению в тариф на квартплату услуг по содержанию паспортистов.

В этих, как и в других, случаях вопрос не был решен председателем ЛОГА, как он пишет, «по существу».
Всегда ищет какие-то отговорки, чтобы не напрягаться.
Наиболее частая отписка: «администрация не имеет права вмешиваться в законную деятельность органов местного самоуправления» со ссылкой на соответствующие нормативно-правовые акты.
Да, действительно, не имеет права вмешиваться в ЗАКОННУЮ деятельность. 
Но часто нас сопровождает именно НЕЗАКОННАЯ деятельность.
В первом случае после вмешательства компетентных органов городской голова был вынужден отменить свое незаконное распоряжение.
Во втором сучае незаконные «поборы» в составе квартплаты признаны на государственном уровне и паспортисток исключили из штата ЖЭКов.
А председатель ЛОГА эти вопросы не решил.

Вот еще одно основание для отказа в рассмотрении моего обращения:

Заступник начальника Головного управління М. І. Щербаков в відповіді від 15.05.2012 р., №15/4-К-62-3 пише:
«Відповідно до ст. 30 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» ... здійснення контролю щодо захисту справ споживачів належить до повноважень органів місцевого самоврядування». 
Да принадлежит.
Но не надо забывать при этом, что:

Закон України. Про місцеві державні адміністрації. 
Стаття 16. Місцеві державні адміністрації в межах, визначених Конституцією і законами України, здійснюють на відповідних територіях державний контроль за:
8) додержанням правил торгівлі, побутового, транспортного, комунального обслуговування, законодавства про захист прав споживачів;

Итак, по существу поданных заявлений, председатель ЛОГА не решил ни одного вопроса о нарушении действующего законодательства, в том числе, нарушения прав потребителей.

Предпоследнее письмо из ЛОГА от 29.04.2013 г. было прислано не на мое обращение в ЛОГА, а на пересланное в ЛОГА обращение из Секретариата Президента. На это письмо я высказал все, что думаю, в своей жалобе В. М. Пристюку на действия (бездействие) автора письма директора Департамента О. И Голуба.
По-видимому, это мое письмо и послужило поводом для принятия «репрессивных мер».
Решение комиссии означает, что ЛЮБЫЕ вопросы, поднимаемые мною, по вопросам «ціноутворення у сфері житлово-комунальних послуг» не будут рассматриваться.
Ни квартплата, ни вывоз мусора, ни электроснабжение, ни газоснабжение, ни водоснабжение, ни теплоснабжение, ни ..., ни..., ни ... 
Даже, - если это совершенно разные предприятия и совершенно разные вопросы.

А ведь в Законе «Об обращениях граждан», на который делает ссылку г-н Пристюк, сказано по-другому:
«Не розглядаються повторні звернення одним і тим же органом від одного і того ж громадянина з одного і того ж питання, якщо перше вирішено по суті».

Несмотря на то, что автор более года не обращался в ЛОГА по вопросам ценообразования, ему в дальнейшем запретили это делать. На всю оставшуюся жизнь? Без амнистии?

По-видимому г-н В. М. Пристюк забыл о своих обязанностях. Прийдется ему напомнить:

Закон України. Про місцеві державні адміністрації.

Стаття 1. Виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації.

Стаття 2. Місцеві державні адміністрації в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечують: 
1) виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня;
2) законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян; 

Стаття 13. До відання місцевих державних адміністрацій у межах і формах, визначених Конституцією і законами України, належить вирішення питань: 
1) забезпечення законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян; 

Стаття 16. Місцеві державні адміністрації в межах, визначених Конституцією і законами України, здійснюють на відповідних територіях державний контроль за:
8) додержанням правил торгівлі, побутового, транспортного, комунального обслуговування, законодавства про захист прав споживачів;

Стаття 25. 
1) забезпечує виконання Конституції та законів України, рішень Конституційного Суду України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів державної влади;

Стаття 38. Місцеві державні адміністрації забезпечують додержання прав і свобод громадян. 
Громадяни звертаються до місцевих державних адміністрацій у вирішенні питань, що належать до сфери повноважень місцевих державних адміністрацій. 
Посадові особи місцевих державних адміністрацій зобов'язані розглянути звернення громадян і не пізніше ніж у визначений законом термін прийняти рішення або дати обгрунтовану відповідь.
 

Виктор Павлов,
тел. для справок и консультаций: 050-422-42-14

Последние комментарии