Затверджено рекомендації для органів державної влади та місцевого самоврядування стосовно маркування друкованої продукції, що містить елементи насильства та жорстокості

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі на виконання статті 19 Закону України «Про захист суспільної моралі» та з метою забезпечення належних умов розповсюдження друкованої (книжкової) продукції сексуального чи еротичного характеру, та продукції, що містить елементи насильства та жорстокості, затвердила рекомендації для органів державної влади та місцевого самоврядування стосовно її маркування щодо вікового обмеження.

Зокрема, на друковану (книжкову) продукцію відповідного характеру рекомендується наносити позначки вікової категорії - графічне та (або) текстове зображення, яке містить дані щодо обмеження її розповсюдження серед дітей. Маркування здійснюється шляхом нанесення на упаковку чітко помітного зображення: «з 18 років» або 18+. Разом із позначкою може бути застосоване текстове попередження у вигляді словосполучення: «Заборонено для дітей».

Позначка вікової категорії вказується на смузі видання, що містить вихідні відомості, безпосередньо в блоці вихідних даних видання, її розмір не має бути менше логотипу видання або шрифтів, використовуваних на смузі, при цьому шрифт позначки інформаційного захисту по зображенню, кольору повинен відрізнятися від основного шрифту і кольорових підкладок, використаних на першій смузі періодичного друкованого видання.

У разі дистанційного поширення книг на паперових носіях, розповсюджувач дублює в анотації/описі книги позначку інформаційної продукції, розміщену в друкарському варіанті книги та на зображенні суперобкладинки, обкладинки.

На сайтах розповсюджувачів електронних версій книжкової продукції, засобів масової інформації у категорії для осіб старше 18 років необхідною і достатньою умовою вікового обмеження доступу відвідувачів до інформаційної продукції є підтвердження віку користувача шляхом його реєстрації на сайті, з вказівкою дати народження.

Відповідальність за неналежне маркування друкованої (книжкової) продукції несе видавець (виробник) та розповсюджувач. Рекомендації не носять сталого характеру і передбачають процес вдосконалення і є консультативно-дорадчим документом.

Більш докладну інформацію розміщено за цим посиланням http://moral.gov.ua/upload/2013/43-29-04.pdf

Последние комментарии