Концепцію реформування місцевого самоврядування обговорили у Сєвєродонецьку

Про реформу місцевого самоврядування в країні говориться з моменту набуття незалежності. Однак чітка і продумана стратегія змін до останнього часу була відсутня. Сьогодні такий документ є. Президент України Віктор Янукович нещодавно оприлюднив Концепцію реформування місцевого самоврядування і зараз проходить її обговорення та внесення власних пропозицій територіальними громадами всієї країни. Обговорили його і на черговому засіданні громадської ради Сєвєродонецька.

Представники 24-х громадських організацій зібралися на чергове засідання громадської ради для розгляду ряду питань, головним з яких стала Концепція реформування місцевого самоврядування. Даний документ, нещодавно представлений Віктором Януковичем, наразі широко обговорюють по всій країні, адже він вперше чітко прописує зміни прав і обов’язків місцевих громад. Глава держави пропонує змінити концепцію оподаткування та фінансування регіонів. Суть реформи полягає в розмежуванні повноважень між органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Також мова йде про передачу повноважень на місця, посиленні організаційної та фінансової самостійності сільських, селищних та міських територіальних громад.

Комісія з питань стратегічного планування, розвитку економіки і бюджетної політики громадської ради, розглянувши зазначену концепцію, запропонувала при її ухваленні врахувати зокрема такі аспекти: у пункті, де говориться, що територіальні громади повинні отримати право розпоряджатися земельним ресурсом в межах своєї території - у випадках, коли земельні ресурси обмежені - визначити дієвий механізм подальшого розвитку територій. В питанні реформування міжбюджетних відносин запропоновано, зокрема, передбачити достатнє матеріально-технічне та фінансове забезпечення органів місцевого самоврядування шляхом формування бюджету знизу, а не навпаки; направити до бюджету базового та районного рівнів частку податку на прибуток підприємств, податку на додану вартість, а також відсоток акцизного збору від виробництва алкогольних напоїв у межах адміністративно-територіальної одиниці, де розташовані підприємства; плата податків з доходів громадян повинна здійснюватися в тому місці, де працюють громадяни, а не за місцем їх реєстрації; підвищення фінансової спроможності місцевого самоврядування шляхом внесення змін до бюджетного та податкового законодавства; запобігання блокування Держказначейством оплати витрат місцевих бюджетів; законодавче врегулювання механізму розподілу субвенції на соціально-економічний розвиток між регіонами.

Серед інших питань, обговорених членами громадської ради, стала участь в облаштуванні зеленої зони по проспекту Космонавтів, тощо.

 

Джерело: ТРК СТВ

Последние комментарии