Як змінилась робота правоохоронців в умовах нового Кримінально-процесуального кодексу

Вже більше двох місяців Україна живе за нормами нового Кримінально-процесуального кодексу. Зокрема даний КПК розширив компетенцію судІв, адвокати отримали більше повноважень, підозрюваному забезпечили захист його прав. Як у цих умовах працює слідчий відділ, та на які зміни чекати тим, хто причетний до кримінального розслідування — дізнавалися у сєвєродонецьких правоохоронців.

З 20 листопада 2012 року в Україні почав діяти новий Кримінально-процесуальний кодекс, що вніс значні зміни у систему функціонування правоохоронної та судової систем. Про готовність слідчих працювати у нових умовах доповіла начальник слідчого відділу Сєвєродонецького міськвідділу УМВС Інеса Кірєєва. Вона зокрема відзначила, що за кожною справою закріплюється прокурор і з самого першого дня він контролює і дивиться, що робить слідчий з цього впровадженню і дає йому вказівки. Раніше заявникам могли відмовити у порушенні кримінальної справи. Ті в свою чергу часто оскаржували це рішення. Виникала тяганина. Тепер слідчий протягом доби має внести в Єдиний Загальнодержавний реєстр заяву, яка має ознаки кримінального характеру. Якщо ні — справа передається іншій службі.

Змінилися і міри запобіжних заходів, тепер це особиста порука, особисте зобов’язання, застава та тримання під вартою. Заставу буде визначати суд в розмірі від 1 до 30 тисяч гривень.

Тримання вартою буде рідко використовуватися, тільки по відношенню до осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини, таким чином хочуть розвантажити СІЗО і дати людям можливість виправитися на волі. Зараз все запобіжного заходу обирає тільки суд, якщо раніше це слідчі вибирали, то зараз цим займається тільки суд.

Новий КПК вніс багато позитивного в роботові адвоката в межах кримінального процесу. Розширились процесуальні повноваження. Зокрема, за новим кодексом адвокат має право не лише вивчати зібрані правоохоронними органами доказів, а й самостійно їх виявляти, фіксувати та надавати для долучення до матеріалів справи. По суті, адвокат стає водночас детективом, який проводить власне розслідування. Та й захищати підозрюваного тепер може не кожен, а тільки адвокат.

Не менш помітними будуть зміни у судовій системі. Новий КПК встановлює, що суд тепер не може відправляти кримінальну справу на дорозслідування, а зобов’язаний буде ухвалити або звинувачувальний або виправдальний вирок. Також введений суд присяжних у процесах над підозрюваним, якому загрожує довічне ув'язнення. Вирок суду присяжних оскарженню не підлягає.

Можна однозначно сказати, що діапазон функціональної діяльності слідчого розширився, що з одного боку додає великого обсягу робіт, а з іншого якісно підвищує кваліфікацію.

 

Джерело: ТРК СТВ

Последние комментарии