Як не потрапити на гачок шахраїв та кіберзлочинців

Платіжні карти, банкомати, покупки через Інтернет вже давно стали частиною нашого життя. На жаль, цим користуються не тільки фінустанови та їх клієнти, але і злочинці. Кіберзлочинність на сьогодні є проблемою в усьому світі, не виняток і Україна. Потрапляють на гачок шахраїв і сєвєродончани. Співробітники міліції закликають городян буди більш уважними, та дають поради, як не стати жертвою добре спланованої шахрайської схеми.

Останнім часом і до Сєвєродонецького міського відділу міліції звертаються ошукані громадяни. Вони повідомляють, про те, що з їхніх платіжних карток зникають гроші. На жаль, такі випадки непоодинокі на території всієї України,— говорить начальник кримінальної міліції Дмитро Шпак. У структурі кримінальної міліції МВС такими злочинами займається управління боротьби з кіберзлочинністю.

Схем, за якими можуть діяти шахраї, багато. Так у Сєвєродонецьку громадянам також довелося стати жертвами деяких з них. Найчастіше злочини скоюють через мережу Інтернет. Так на гачок шахраїв потрапила і молода сімейна пара, які розмітила оголошення про продаж дитячої коляски. Молоді люди телефоном злочинцям повідомили номер своєї банківської картки, після чого потерпілим прийшло смс-повідомлення з кодом, який злочинці попросили назвати. У результаті чого з картки горе-продавців зникли гроші. Знаються добре шахраї і на психології. Один з легких методів швидко отримати гроші — повідомити телефоном про те, що хтось з ваших рідних потрапив у халепу і на вирішення проблеми терміново потрібні гроші.

Співробітники міліції просять городян буди уважними і про такі телефонні дзвінки одразу повідомляти у міліцію. А також закликають дотримуватися правил безпеки при користуванні банкоматами і покупках в Інтернет-магазинах, ні в якому разі не надавати особистої інформації, даних своїх платіжних карток стороннім людям. А ще – уважно читати смс-повідомлення, які приходять на мобільний телефон.

 

Джерело: ТРК СТВ

Последние комментарии