Реформа надання “швидкої” допомоги

Міністерство охорони здоров’я за останні три роки вело роботи з розробки нормативної документації зі створення єдиної системи екстреної медичної допомоги. Врешті Президент України підписав відповідний закон, який набув чинності 1 січня 2013 року.

В рамках закону, служби ШМД будуть підпорядковані централізованому управлінню на обласних рівнях. Така реорганізація має не тільки забезпечити своєчасне надання медичної допомоги, а й належне фінансування з обласного, більш потужного бюджету.

Дмитро Кисельов, завідувач Сєвєродонецької підстанції Лисичанської станції ШМД наголосив, що турбуватися у зв’язку з реорганізацією не потрібно, “швидка” працює у звичному режимі, телефон виклику залишився незмінним — 103. Скоро запрацює і номер 112. Для цього в області створюється централізована диспетчерська служба, яка має контролювати пересування бригад, їхнє місцезнаходження для чіткого контролю вчасного приїзду “швидкої”.

Нормативне прибуття швидкої допомоги на місце події у населених пунктах становить 10 хвилин, у сільській місцевості або за межами міста - 20 хвилин. В умовах заметів, ожеледиці, заторів у дворах, ці нормативи можуть змінюватися. Але вони можуть бути збільшені не більше ніж на 10 хвилин.

Щодня на Сєвєродонецькій підстанції “швидкої” фіксується від 80 до 100 викликів. А бригад всього 7. Проте випадки затримки трапляються рідко і здебільшого викликані сезонними особливостями. Сьогодні в Сєвєродонецьку, як і по всій Україні фактично існує 2 види бригад: лікарські та фельдшерські, причому останніх більше, адже невелика зарплатня та високий рівень фізичного і психологічного навантаження не сильно приваблює спеціалістів. Дмитро Кисельов висловив сподівання, що ситуація зміниться в найближчому майбутньому.

 

Джерело: ТРК СТВ

Последние комментарии