20 травня - Всеукраїнський День працівників культури та майстрів народного мистецтва

Шановні колеги!

Кожен раз до свого професійного свята ми підводимо підсумки роботи за минулий рік.

Перш за все необхідно відзначити, що Указом Президента України № 1909/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат та професійних свят» Всеукраїнський День працівників культури та майстрів народного мистецтва перенесено на третю неділю травня. Отже в цьому році воно відбудеться 20 травня.

Важливим етапом в розвитку культури в державі стало прийняття 14 грудня 2011 року Закону України «Про культуру». Головною метою Закону є захист конституційних прав громадян України в сфері культури – це: свобода творчості, вільне здійснення культурної діяльності, доступу до культурних цінностей та інформації. Закон гарантує кожному працівнику культури забезпечення роботи на повну тарифну ставку та забороняє закриття закладів культури.

З метою реалізації державної політики в сфері культури, охоронної спадщини, державної мовної політики, бібліотечної та музейної справи міста відділ культури Сєвєродонецької міської ради підготував на розгляд депутатів ряд важливих рішень, які направлені на укріплення та розвиток комунальних закладів культури, підтримку аматорської культури та майстрів народного мистецтва.

Так, сесією міської ради прийнято міську програму «Розвиток комунальних бібліотек міста Сєвєродонецька на 2012-2015 роки», затверджено базову мережу закладів культури, продовжено роботу програм «Мистецька освіта м. Сєвєродонецька» та «Охорона об’єктів культурної спадщини».

Для підтримки обдарованих дітей прийнято рішення виконкому щодо встановлення стовідсоткової пільги з оплати за навчання для восьми талановитих учнів шкіл естетичного виховання міста. 12 червня комісія по встановленню пільг, в яку входять керівники закладів культури, розпочне свою роботу щодо розгляду кандидатур на отримання заохочення.

Бюджет

Міський бюджет в сфері культури складає 3,5% від загальноміського. В цьому році на видатки по відділу культури виділено 14 миллионов 394 тисячі гривень.

Ці кошти на 97% спрямовані на оплату захищених статей: заробітної плати та комунальних послуг.

В цьому році міською радою також виділені кошти на закінчення капітального ремонту покрівлі міського Палацу культури, в сумі 299 тисяч гривень та проведення капітальних робіт із заміни віконних блоків в Борівській дитячій школі мистецтв на суму близько 40 тисяч гривень. 50 тисяч гривень виділено на проведення проектно-вишукувальних робіт з капітального ремонту третього поверху та приміщень санвузлів комунального закладу «Сєвєродонецький міський Палац культури».

Також, додатково виділені кошти на передплату періодичних видань та придбання книжкової літератури для комунальних бібліотек міста, на суму 80 тисяч гривень.

Кадрова політика

На сьогодні кадровий склад закладів культури - це 200 висококваліфікованих спеціалістів, з котрих: 121 - мають повну вищу освіту, 79 - базову вищу освіту.

Хочу відзначити позитивну динаміку в поповненні закладів культури молодими спеціалістами з відповідною професійною освітою. Багато педагогів продовжують навчання в ВУЗах на заочній формі навчання.

В цьому році відбулась чергова атестація педагогічних працівників шкіл естетичного виховання. За її результатом: категорію підвищили 12 педагогів.

Загальноміські заходи та діяльність закладів культури

Згідно рішення виконкому «Про затвердження календарного плану міських заходів, щодо святкування державних і традиційних народних свят» у 2011 та першому півріччі 2012 року відділом культури Сєвєродонецької міської ради організовано та проведено більш 50 загальноміських заходів, з них: заходи, присвячені подіям Великої Вітчизняної війни, народному святу «Масляна», Міжнародному жіночому дню 8 березня, випускному вечору 11-класників, Дню міста та Дню хіміка. Восени 2011 року відбувся ХІV Відкритий фестиваль дитячої поезії «Джерельце» ім. Йосипа Курлата, на який з’їхались учасники зі всієї України. Вперше організовано зустріч Нового року на площі Радянській.

В квітні 2012 року на ІІІ Відкритий конкурс виконавців на струнно-смичкових інструментах ім. В.М.Панфила в наше місто приїхали понад 60 учасників. Журі очолив кандидат мистецтвознавства, професор факультету оркестрових струнних інструментів Донецької державної музичної академії ім. С.С.Прокоф’єва Глазунов Олександр Олександрович.

Вже традиційним стало проведення в нашому місті етапів Чемпіонату України та світу з акробатичного рок-н-ролу на базі міського Палацу культури. Кількість учасників з кожним роком збільшується, що важливо для іміджу нашого міста.

В квітні 2012 року колективи міського Палацу культури підтвердили звання «народний» та «зразковий», з них: народний театр (керівник Сергій Піоваров), народний ансамбль бального танцю «Еврика» (керівник Сергій Кулаков), народний ансамбль естрадної пісні «Луч» (керівник Галина Агашкова), народний хор «Козачі наспіви» (керівник Іван Крохмаль) та зразковий ансамбль естрадного танцю «Талісман» (керівник Марія Свищ). Комісія, на чолі із Заслуженим працівником культури, директором обласного Дому народної творчості Василем Михайловичем Яровим, відзначила високий професійний рівень виступу наших колективів та якісну роботу їх керівників.

Новою формою забезпечення дозвілля городян стало проведення біля міського Палацу культури виставок декоративно-ужиткового мистецтва майстрів-аматорів та організація святкових тематичних концертів за участю творчих колективів Палацу. Там ви могли побачити і «Майдан`s по-сєвєродонецькі», і файєр-шоу, і виступ духового оркестру дитячої музичної школи № 1, і виставку військової зброї. Наступне дійство чекає на вас 20 травня о 19.00. На площі біля міського Палацу культури відбудеться урочисте вшанування працівників культури, святковий концерт, підготовлений силами творчих колективів міста та звісно – світломузичний фонтан.

Також, цей творчий період був відзначений ювілеями закладів культури: 45-річчя комунального закладу «Сєвєродонецьке обласне музичне училище ім. С.С.Прокоф’єва», КПНЗ «Сєвєродонецька дитяча музична школа № 2», 50 –річчя комунального закладу «Сєвєродонецька міська публічна бібліотека». 15 травня, відзначив 40 років з дня свого заснування КПНЗ «Борівська дитяча школа мистецтв» та плануються заходи, щодо святкування 55-річчя першого музичного закладу міста КПНЗ «Сєвєродонецька дитяча музична школа № 1».

Нещодавно свої особисті ювілеї відзначили творчими звітами композитор, викладач, директор КПНЗ «Сєвєродонецька дитяча музична школа № 2» Метьолкін Геннадій Григорович та викладач з класу вокалу КПНЗ «Сєвєродонецька дитяча музична школа № 1» Якубовська Раїса Костянтинівна. За особистий внесок в розвиток культури міста та області, творчі здобутки та професіоналізм вони нагроджені грамотами виконкому міської ради.

Важливим етапом в творчому процесі є участь в різноманітних конкурсах та фестивалях. Цей рік став доволі успішним та багатим на перемоги.

За підсумками роботи за 2011 та 2012 рік робота закладів культури міста Сєвєродонецька відзначена на високому рівні.

1 місце в обласному рейтингу шкіл естетичного виховання, щодо підготовки учнів до конкурсів, завоювала КПНЗ «Сєвєродонецька дитяча музична школа № 2». З цього приводу колектив та директор закладу Г.Г.Метьолкін відзначені грамотою управління культури та туризму Луганської обласної державної адміністрації.

24 березня 2012 року в Сєвєродонецькому обласному музичному училищі відбувся ІІІ тур обласного огляду-конкурсу індивідуальної майстерності учнів шкіл естетичного виховання. В конкурсі взяли участь 230 чоловік з 19 міст Луганської області. Конкурсанти змагались в таких номінаціях: фортепіано, духові та ударні інструменти, народні інструменти та теоретичні олімпіади.

Наше місто на конкурсі представляли понад 90 учнів, з яких перемогу вибороли: 29 учнів Сєвєродонецької дитячої музичної школи № 1, 33 учні Сєвєродонецької дитячої музичної школи № 2.

Окрім того, учні шкіл прийняли участь та одержали перемоги в ХІІІ Міжнародному конкурсі «Синяя птица» (м. Сімферополь), Міжнародному конкурсі «Мистецтво ХХІ століття»(м. Київ-Ворзель), ХІІ інтернаціональному конкурсі піаністів у м. Кошице (Словакія), Х Міжнародному музичному фестивалі-конкурсі «Созвучие»,VIIВсеукраїнському огляді-конкурсі учнів та студентів відділів народних інструментів початкових спеціалізованих мистецьких закладів, вищих музичних навчальних закладів І-ІІІ рівнів акредитації імені династії Воєводіних, ХХІІ Міжнародному фестивалі дитячої творчості «Підводні фантазії» , Міжнародному молодіжному гончарському фестивалі (с. Опішне) та багато інших.

КПНЗ «Сєвєродонецька дитяча художня школа» постійно бере участь та отримує призові місця в Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах (Японія, Франція, Росія, Білорусь, Чехія та в багатьох містах України).

Учні КПНЗ «Борівська дитяча школа мистецтв» нещодавно прийняли участь в ХІІ Міжнародному дитячому та юнацькому фестивалі-конкурсі російської класичної та сучасної музики «Ландыш» (м. Харків) та отримали два призи «Надія».

Не менш значними досягненнями можуть похвалитись художні колективи міського Палацу культури. Вони стали переможцями: Всеукраїнського фестивалю – конкурсу «Перша столиця-2011» (м. Харків), Чемпіонату Луганської області з бальних танців (м. Луганськ), Чемпіонату України з бальних танців (м. Святогорськ), Міжнародного конкурсу-фестивалю бального танцю «Крымский танцевальный трофей-2011» (м. Севастополь), Чемпіонату Кубку Світу з акробатичного рок-н-ролу (Болгарія), Чемпіонату Кубку Європи з акробатичного рок-н-ролу (Угорщина), Всеукраїнського фестивалю народної творчості, присвяченого Дню Військово-Морського флоту України «Дзвени піснями, моя земле!» (м. Севастополь).

Учасники колективу акробатичного рок-н-ролу «Мега» Фейцер Влад та Коробченко Катерина стали чемпіонами України.

За 12 місяців 2011 року у КЗ «Сєвєродонецький міський Палац культури» було організовано та проведено 200 культурно-масових заходів, які відвідали більш ніж 60 000 глядачів.

Комунальний заклад «Сєвєродонецька галерея мистецтв» експонує біля 1000 робіт 114 художників та майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Сєвєродонецька та регіону, в тому числі: 1 автор - член спілки ковалів України, 1 автор - народний самодіяльний майстер декоративно-ужиткового мистецтва України, 2 автори - народні самодіяльні художники Луганщини, 17 авторів - народні самодіяльні майстри декоративно-ужитковогомистецтва Луганщини. За 2011 рік заклад відвідало - 14 458 чоловік та проведено 1 725 екскурсій.

У 2011 році успішно пройшли 20 персональних виставок. В цьому році в галереї відбулись експозиції члена Союзу художників України В’ячеслава Шуліки (м. Харків), Любомира Мартинюка (м. Київ), Андрія Бохана та постійні виставки художників та майстрів декоративно-ужиткового мистецтва міста.

Робота комунальних бібліотек міста направлена на вдосконалення надання інформаційних, навчальних та дозвіллєвих послуг. На теперішній час всі бібліотеки підключені до мережі Інтернет, мають послугу WI-FI, Skapy. В публічній бібліотеці створений сайт. Інформація про діяльність та заплановані заходи розміщується в соціальних мережах. Тобто ми маємо користувачів, які відвідують наші заклади через мережу Інтернет. Бібліотекарі також зможуть надати допомогу в пошуку потрібної інформації, електронному листуванні, засвоєнні елементарних навичок роботи на персональному комп’ютері. Спектр заходів, які проводяться в бібліотеках, різноманітний, це: семінари, зустрічі з творчими людьми, онлайн-конференції, презентації нових книг, експрес-опитування. Тут ви зможете отримати оперативну інформацію про події в місті та світі.

Професійне театральне мистецтво Сєвєродонецька очолює міський театр драми. В репертуарі театру - п’єси різноманітної направленості: класичні, авангардні, мюзикли.

В 2012 році театр представив дві прем’єрні вистави: «Любовь, кино и домино» та «Соло для слонов». З останньою - театр прийняв участь в І обласному театральному фестивалі імені Павла Луспекаєва (м. Луганськ).

Також, в місті діють п’ять самодіяльних театрів, з них: два народних, зразковий театр юного глядача, театр ляльок.

Студенти та викладачі комунального закладу «Сєвєродонецьке обласне музичне училище ім. С.С.Прокоф’єва» в 2011-2012 навчальному році досягли 26 перемог та стали лауреатами міжнародних та всеукраїнських конкурсів.

Ми пишаємось працьовитістю та цілеспрямованістю наших учнів та студентів, самовідданістю викладачів та керівників.

На теперішній час в освітніх закладах культури йде відповідальна пора випускних іспитів та розпочинається вступна кампанія.

Колективи художньої самодіяльності активно готуються до заходів, присвячених Дню міста та Дню хіміка.

Підводячи підсумки роботи, можна відзначити, що заклади культури міста постійно працюють над вдосконаленням результатів своєї діяльності і перемоги, які отримали вихованці, учні, студенти та викладачі, яскраво про це свідчать.

Шановні колеги! Від щирого серця вітаю вас з професійним святом – Всеукраїнським днем працівників культури та майстрів народного мистецтва! Бажаю Вам та Вашим сім’ям міцного здоров’я, краси, щасливих посмішок і любові! Дякую за натхнену працю та самовідданість своїй справі!

Ольга Лішик, начальник відділу культура Сєвєродонецької міськради

Джерело: sed-rada

Последние комментарии