Державтоінспекція провела рейд з виявлення порушень законодавства у сфері пасажирських перевезень

У Луганській області, на жаль, у тіньовому секторі економіки залишається такий різновид діяльності, як перевезення пасажирів у режимі таксі. Особливо актуальна ця проблема в обласному центрі. І це питання не раз піднімалося на координаційних нарадах представників органів місцевої влади, контролюючих даний вид діяльності служб, і самих перевізників.

З метою легалізації й усунення вказаного негативного явища, а також за дорученням місцевих органів влади було прийнято рішення провести в травні поточного року відповідні спільні заходи всіх контролюючих служб і зацікавлених відомств у сфері здійснення господарської діяльності щодо надання послуг з перевезення пасажирів у режимі «таксі».

У зв'язку з чим Державтоінспекція ГУМВС України у Луганській області спільно з представниками Державної податкової служби в Луганській області та територіального Управління Головавтотрансінспекції Міністерства інфраструктури України в Луганській області провели рейд у обласному центрі на вулиці Луганської Правди з виявлення порушень з боку водіїв таксі.

У ході перевірки було перевірено 10 автомобілів, і лише один з них мав у наявності повний пакет документів на право здійснення пасажирських перевезень. У всіх же інших водіїв фактично були відсутні дозвільні документи, а саме – ліцензійні картки, державна реєстрація підприємницької діяльності та інше. Керували водії автомобілями «таксі» без наявності таксометрів, що говорить про визначення ціни не за кілометражем, а «приблизно», звісно – на свою користь.

У всіх таксомоторах встановлені засоби радіозв'язку, але практично всі водії перевірених автомобілів незаконно використовують радіочастоти, за допомогою яких вони приймають замовлення. 

Під час рейду по радіостанції однієї з машин «таксі», що перевіряються, оператором служби була передана інформація для всіх таксистів про те, щоб вони оминали вулицю Луганської Правди, аби їх не зупинили працівники ДАІ. Багато таксистів розверталися, побачивши інспекторів, і міняли напрямок руху. Сміливо проїжджали лише деякі водії, у кого все легально і маються відповідні документи.
Як з'ясувалося, не всі водії працюють офіційно. Жоден з перевірених не надав представникам податкової служби трудову угоду, складену з перевізником. 

За відсутність у перевізників дозвільних документів на такий вид діяльності, як робота в режимі «таксі», а так само недотримання водіями законодавства в сфері забезпечення безпеки на пасажирському транспорті, були складені адміністративні матеріали і відповідні акти з подальшими штрафними санкціями.

Напередодні проведення чемпіонату з футболу «Євро-2012» даний вид діяльності знаходиться на особливому контролі, і, як показав рейд, лише декілька служб «таксі» відповідають вказаним вимогам.

Тим власникам, які займаються перевезеннями пасажирів легально, заважають здійснювати законну діяльність саме такі «чорні» таксисти. Такі нелегальні таксисти, підслуховуючи радіоповідомлення диспетчерських служб з водіями, перехоплюють замовлення, що призводить до безконтрольності пасажирських перевезень, ухилення від сплати податків, ненадходження коштів до бюджетів всіх рівнів та державних соціальних фондів. У результаті хтось не вчасно і не в повному обсязі отримає зарплату, а пенсіонер - пенсію.

Усі вищезгадані факти призводять до порушення чинного законодавства у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, невиконання ліцензійних умов і негативно впливають на автотранспортну галузь нашого регіону та імідж області.

УДАІ ГУМВС України у Луганській області

Последние комментарии