Аварійність на дорогах України дедалі стає загрозливою

У наш час в містах і на багатьох дорогах інтенсивність руху досягла таких меж, за яких дії водіїв визначаються загальним ритмом транспортного потоку. В таких умовах нерідко трапляється так, що звичайні навички і прийоми керування автомобілем обмежені, а тому водії недостатньо знайомі з особливостями руху за подібних умов, створюють лише перешкоди, а за критичних обставин - їх дії приводять до ДТП.

Статистика свідчить, що водії створюють найбільше автоаварій на: нерегульованих перехрестях, крутих поворотах, пішохідних переходах, зупинках громадського транспорту. Основні причини ДТП: відволікання від керування транспортним засобом, порушення правил маневрування, перевищення швидкості руху, порушення правил проїзду перехрестя, нетверезий стан водія, недостатня оцінка дорожніх обставин.

Зазначене вище має беспосереднє відношення і до ситуації на дорогах міста Сєвєродонецька.

З метою забезпечення безпеки дорожнього руху за порушення Правил дорожнього руху та інших законодавчих актів, які регулюють дорожній рух, за їх порушення передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність, залежно від наслідків.

Якщо порушення Правил дорожнього руху призвели до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, при якому були травмовані люди та отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості чи загинули, або вчинено інші злочини на дорозі, особи, винні в цьому, притягаються до відповідальності згідно кримінального кодексу України, а саме: за статтею 286.

Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із порушенням правил безпеки руху на дорогах.

У 1 півріччі поточного року до Сєвєродонецького міського суду прокуратурою спрямовано 13 кримінальних проваджень за фактами скоєння дорожньо-транспортних подій з різними ступенями наслідків. Чотири кримінальні провадження закрито на підставі ст. 46 КК України, в зв’язку з примиренням потерпілого та обвинувачуваного. По 6 - винні особи засуджені до різних видів покарань.

 

Джунь І.В., прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури 

Последние комментарии