Профнавчання – інвестиції в найближче майбутнє

Професійне навчання (професійна підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації) є важливою соціальною послугою, яку надає державна служба зайнятості громадянам і організовується відповідно до положень Законів України «Про зайнятість населення», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», Порядку професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, Порядку відбору навчальних закладів для організації професійного навчання зареєстрованих безробітних та їх проживання в період навчання.

Професійне навчання безробітних здійснюється у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, у тому числі в навчальних закладах державної служби зайнятості, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або безпосередньо у роботодавців - замовників кадрів.

Стратегічною метою центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості є забезпечення за стислий термін якісної професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних. В Україні існує 11 центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

ДНЗ «Луганський центр ПТО ДСЗ» на сьогодні забезпечує  професійне навчання безробітних за чотирма проліцензованими професіями, а саме: «Електрогазозварник», «Контролер-касир», «Продавець непродовольчих товарів», «Продавець продовольчих товарів», а також підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення .

Одним із основних завдань навчального закладу є започаткування провадження освітньої діяльності у сфері професійно-технічної освіти за новими професіями - професіями робітників сфери будівництва, в яких є потреба на регіональному ринку праці. Кваліфіковані робітничі кадри вкрай необхідні і для реалізації державної програми відновлення Донбасу. Тому  процес ліцензування продовжується ще за чотирма професіями.

Внаслідок тісної співпраці з роботодавцями, навчанню з урахуванням вимог  ринку праці та перспектив розвитку регіону забезпечується високий рівень працевлаштування випускників центру, який щорічно становить близько 90%.

Надійним партнером Центру є мережа супермаркетів «Сім’я», яка визнала високий рівень підготовки слухачів. Під час виробничої практики у роботодавців є можливість  оцінити професійну підготовку, індивідуальний підхід до покупця та інші якості особистості. Тому недивно, що саме на етапі навчання слухачам пропонують робоче місце. Так, Тетяна Некрасова з легкістю влилась в колектив продавців нещодавно відкритого  супермаркету «Сім’я». Ввічливу та уважну до вимог покупців Тетяну цінують колеги і керівництво, а сама випускниця Центру зауважила, що й не очікувала на такі позитивні зміни життя, погоджуючись на професійне навчання.

Олексія Федорова, випускника групи за професією «Електрогазозварник», із задоволенням запросили на роботу теж під час виробничої практики. Тепер Олексій – частина трудового колективу ТОВ «Сєвєродонецькі металовироби та конструкції».

Демобілізований учасник АТО Руслан Луцюк, не знайшовши реалізацію своїх професійних навичок тракториста-машиніста, прийшов до центру отримати нову професію електрогазозварника. Тепер Руслан Луцюк працює в  Сєвєродонецькому комунальному підприємстві житлосервісу «Світанок».

Якщо професія (спеціальність) не є актуальною на ринку праці, служба зайнятості надає можливість здійснити професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації (стажування на робочому місці на яке претендує безробітний), підвищити кваліфікаційний розряд, пройти курс цільового призначення з метою набуття нової компетенції. Та ті, хто бажає відкрити власну справу, можуть отримати знання з організації підприємницької діяльності.

Навчання протягом життя передбачає зростання інвестицій у людей і їхні знання, набуття основних навичок. Саме тому у 2013 році Державною службою зайнятості було розпочато роботу по реалізації ст.30 Закону України «Про зайнятість населення» щодо запровадження навчання громадян за допомогою ваучерів. Це стало інноваційним елементом в роботі служби зайнятості.

Ваучери видаються одноразово відповідно до Порядку видачі ваучерів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03. 2013 №207 окремим категоріям громадян за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності. Оплата ваучерів здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

При визначенні професій і спеціальностей для видачі ваучерів важливим є врахування регіонального компоненту в попиті роботодавців на робочу силу.

Перелік навчальних закладів, які проводять навчання за ваучерами постійно оновлюється на офіційному сайті Міністерства освіти України.

Законом України «Про зайнятість населення» запроваджено новий вид професійного навчання - підтвердження професійної кваліфікації, здобутої шляхом неформального навчання за робітничими професіями, який регламентується Порядком підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України. Згідно з цим Порядком підтвердження кваліфікації здійснюється підприємствами, установами, організаціями (суб’єктами підтвердження)  незалежно від форми власності, які відповідають вимогам, установленим  Мінсоцполітики та МОН України.

Фінансування підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб з робітничих професій може здійснюватись за рахунок власних коштів особи, коштів роботодавця – у разі підтвердження професійної кваліфікації направленого працівника.

До переліку робітничих професій, за якими може здійснюватися підтвердження результатів неформального навчання осіб за робітничими професіями, входять: кухар (3-6 розряди), зварник (6-8 розряди (I-IIIрівні кваліфікації), охоронник (1-2 розряди).

Професійне навчання є дієвим інструментом повернення людини до продуктивної праці і спрямоване на здобуття та удосконалення професійних знань, умінь та навичок, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці.

 

За детальною інформацією звертайтесь до Луганського обласного центру зайнятості або за телефоном 2-19-30.

Последние комментарии