Кабмін змінив порядок працевлаштування іноземців

18.01.2017 р. Уряд вніс зміни до Порядку видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.05.2013 р. № 437.

Як наголосили у Мінсоцполітики, прийняте на засіданні Уряду рішення дозволить удосконалити сам механізм видачі, продовження дії та анулювання дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні.

Так, вперше роботодавцям надано право на застосування праці іноземного фахівця на кількох керівних або управлінських посадах (за сумісництвом), що є важливим для підприємств, створених із залученням іноземних інвестицій.

Передбачається і визначення порядку та строків оскарження рішень регіональних центрів зайнятості про відмову у видачі дозволу, продовженні його дії та анулювання дозволу. Зокрема, планується, що Мінсоцполітики буде затверджено відповідний Порядок оскарження.

Вводиться норма щодо повернення роботодавцю документів, поданих для продовження дії дозволу в разі відмови регіонального центру зайнятості у продовженні дії дозволу.

Із 7 робочих до 10 календарних днів збільшується строк подання копії укладеного між роботодавцем та іноземцем трудового договору (контракту), а також вводиться обов’язок роботодавця щодо укладення трудового договору (контракту) з іноземцем не пізніше ніж через 90 календарних днів від початку дії дозволу.

Уточнюються норми Порядку видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства з метою їх однозначного застосування.

При цьому оскільки застосування праці іноземців в Україні створює конкуренцію громадянам України, зберігаються вимоги щодо захисту національного ринку праці від некваліфікованої іноземної робочої сили та передбачено, що дозвіл надаватиметься кваліфікованим іноземним працівникам і тільки за умови відсутності безробітних відповідної кваліфікації на обліку в державній службі зайнятості.

Прийняття акта сприятиме спрощенню ведення бізнесу, стимулюванню роботодавців до створення робочих місць, працевлаштуванню уразливих категорій громадян України та покращенню інвестиційного клімату у державі, підкреслюють у Мінсоцполітики.

ДПІ у м. Сєвєродонецьку

Последние комментарии