У минулому році ми значно підвищили рівень співпраці з нашими іноземними колегами

Як повідомили упрес-службі Державної фіскальної служби України протягом 2016 року зовнішня політика Державної фіскальної служби України була спрямована, перш за все, на виконання зобов’язань нашої держави у сфері європейської інтеграції та поглиблення співробітництва з міжнародними організаціями. Про це розповів Голова ДФС Роман Насіров.

За його словами, фахівці ДФС активно працювали над налагодженням співпраці з податковими та митними органами іноземних держав, вдосконалювали роботу за напрямами залучення міжнародної фінансової і технічної допомоги.

«У контексті виконання міжнародних зобов‘язань, що випливають з Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, та реформування діяльності ДФС ми здійснювали імплементацію актів європейського права та впроваджували європейський досвід у практику податкового та митного адміністрування», – зазначив Роман Насіров.

Робота ДФС у цьому напрямі була позитивно оцінена міжнародними експертами та закордонними колегами. Підтвердженням цього  є обрання Романа Насірова на посаду Президента Внутрішньо-європейської організації податкових адміністрацій (ІОТА).

«Засідання ІОТА вперше пройде під головуванням України. Це –  престиж як для фіскальної служби, так і держави в цілому. Саме наша держава стане тим майданчиком, на якому здійснюватиметься обмін найкращим досвідом податкових адміністрацій. Ми матимемо чудову нагоду підвищити свій імідж на міжнародній арені та отримати пропозиції щодо удосконалення нашої роботи», – підкреслив Роман Насіров.

 У рамках міжнародної співпраці ДФС активно долучалася до міжнародних проектів та програм. Так, у січні минулого року фахівцями ДФС спільно з колегами з митних служб Німеччини, Польщі та Литви розпочато 2-річний проект TWINNING. Крім того, Україна є активним учасником Глобального форуму ОЕСР з прозорості та обміну інформацією з податкових питань.

Фахівці ДФС також брали участь у засіданнях Керівного комітету Проекту із сприяння торгівлі і транспортуванню Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ, за результатами яких було підписано Протокол та прийнята Спільна заява Державного митного комітету Азербайджанської Республіки, Служби доходів Міністерства фінансів Грузії, Митної служби при Міністерстві фінансів Республіки Молдова і Державної фіскальної служби України про співпрацю в митній сфері.

Відзначив Голова ДФС і співробітництво з Всесвітньою митною організацією. Так, у рамках меморандуму про взаєморозуміння між Державною фіскальною службою України та Всесвітньою митною організацією на базі Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС було відкрито Регіональний кінологічний навчальний центр ВМО. Це - єдиний в Україні та 9-ий у світі Регіональний кінологічний навчальний центр Всесвітньої митної організації.

Крім того, підписано Угоду ВМО щодо використання Програми мережі національного митного контролю (nCEN), згідно з якою розпочато діалог з питань надання допомоги у сфері постачання серверного  обладнання для Національного вузла зв‘язку ДФС та проведення тренінгів для фахівців ДФС з використання такого обладнання.

Важливим кроком для розвитку митного напряму стало підписання за ініціативою української сторони Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про взаємну допомогу між митними адміністраціями. Зі сторони України Угода була підписана Головою ДФС Романом Насіровим, зі сторони США - Керівником Митної та прикордонної служби США Гілом Керліковські.

Підписаний документ став свідченням посилення українсько-американського співробітництва у напрямі охорони кордонів та обміну митною інформацією.

Також протягом року продовжувалася робота з реалізації 7-го етапу проекту «Надання технічної допомоги з метою посилення системи експортного контролю України та протидії розповсюдженню зброї масового знищення» в рамках Програми з експортного контролю та безпеки кордонів в Україні (EXBS) Посольства США в Україні. Так, зокрема, у рамках проекту здійснювалась закупівля і поставка обладнання для покращення можливостей ДФС  щодо виявлення незаконних перевезень товарів, які можуть мати відношення до зброї масового знищення та/або підлягають експортному контролю, та запобігання незаконним перевезенням таких товарів.

«У своїй діяльності ми завжди враховуємо думку міжнародних експертів, аналізуємо їх пропозиції та рекомендації для адаптування їх до наших реалій і нашої системи. Саме тому для нас була важливою робота міжнародних місій, які проходили в нашій службі, і головне – їх об’єктивні висновки та аналіз», – розповів Роман Насіров.

Так, протягом 2016 року в ДФС було організовано роботу двох місій експертів МВФ з питань податкового адміністрування та двох місій з питань митної справи, під час яких обговорювався стан впровадження рекомендацій у відповідних сферах та визначалися пріоритетні напрями співробітництва.

Також проведено значну кількість двосторонніх зустрічей з представниками митних служб інших країн, зокрема, Білорусі, Молдови, Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини, Азербайджану, Туреччини, Об‘єднаних Арабських Еміратів, Норвегії тощо. Під час таких нарад обговорювалися перспективи та напрями співпраці, практичні аспекти взаємодії української митниці з митницями суміжних країн, зменшення черг на кордоні, оптимізація функціонування пунктів пропуску.

Для обміну досвідом та практичного застосування на практиці нововведень у рамках міжнародних програм фахівці фіскальної служби брали участь у семінарах та тренінгах.

«Для нас співпраця з іноземними колегами і надалі залишатиметься серед першочергових завдань. У нас є свої розробки та цікаві ідеї, якими ми готові ділитися з іншими. У той же час завдяки технічні допомозі наших іноземних донорів ми матимемо змогу покращити інфраструктуру наших митниць, за рахунок налагодженого інформаційного обміну – упереджувати переміщення через кордон небезпечних товарів та контрабанди», – підкреслив Роман Насіров.

ДПІ у м. Сєвєродонецьку

Последние комментарии