Депутати пропонують надати три місяці для закриття ФОП

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5633, в якому запропоновано фізичних осіб-підприємців, які не встигли завершити  дії щодо  припинення підприємницької діяльності до збільшення єдиного соціального внеску, звільнити від сплати ЄСВ у розмірі 704 гривні  у першому кварталі 2017 року.

До 1 січня 2017 року фізичні особи-підприємці, які не отримували доходи в звітному місяці, мали право не сплачувати єдиний соціальний внесок. З 1 січня 2017 року набув чинності Закон України від 06.12.2016 № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», згідно з яким фізичні особи-підприємці, які не одержуватимуть доходів у 2017 році, зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок, мінімальний розмір якого з 1 січня 2017 року становить 704 грн. Зазначені зміни стосуються підприємців, які під час простою в роботі перейшли з єдиного податку на загальну систему оподаткування, а також осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, та осіб, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Тому після запроваджених змін  такі  фізичні особи-підприємці змушені були до 1 січня 2017 року припинити державну реєстрацію, щоб не сплачувати ЄСВ. Причому  на здійснення реєстраційних дій з припинення господарської діяльності з моменту опублікування вищевказаного Закону підприємці мали лише чотири робочі дні.

На думку авторів законопроекту № 5633, це вкрай короткий термін. Тому значна частина фізичних осіб-підприємців через адміністративні труднощі, неочікувану зміну законодавства та непоінформованість не встигла завершити реєстраційні дії і буде змушена сплатити єдиний соціальний внесок в 2017 році.

Відтак законопроектом пропонується запровадити трьохмісячний перехідний період для здійснення реєстраційних дій з припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця (що знаходяться на загальній системі оподаткування, а також особи, які провадять незалежну професійну діяльність) без сплати єдиного соціального внеску за цей період. Якщо така особа за цей час не отримувала доходи, вона звільняється від сплати єдиного соціального внеску в розмірі 704 грн, як це було передбачено законодавством до 1 січня 2017 року.

Саме тому, пропонується Розділ VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» доповнити новим пунктом 97 такого змісту:

«97 У разі, якщо платник, зазначений у пункті 4 (крім фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) або 5 частини першої статті 4 цього Закону, подав заяву про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця до державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань до 1 квітня 2017 року і таким платником не отримано дохід (прибуток) протягом 1 кварталу 2017 року, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування єдиного внеску за вказаний період, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску».

ДПІ у м. Сєвєродонецьку

Последние комментарии