Професіографічний квест

Формування у молодих людей мотивації до свідомого вибору професії – один із вирішальних факторів виховання професіоналів своєї справи у майбутньому. З цією метою Білокуракинський центр зайнятості провів для школярів Нещеретівської ЗОШ І-ІІІ ступенів професіографічну екскурсію-квест на підприємства району.

Під час екскурсії на кожному підприємстві діти мали знайти підказки, які потім треба було скласти в формулу, яка допоможе зробити правильний вибір професії. Перша зупинка - це Пожежно-рятувальна частина №27. Саме тут школярам показали як проходить робочий день рятувальника, чим відрізняються пожежні машини, як відбувається зміна караулу та де саме відбувається тривожний дзвінок, коли люди набирають 101. Бажаючи мали змогу приміряти на себе бойовий костюм пожежника, спробувати як за допомогою спеціального обладнання рятівники дихають під час пожежі і найцікавіше приміряти світло відбиваючий костюм, і саме в ньому треба було знайти першу підказку - з чим школярі вдало впоралися.

Наступна зупинка Білокуракинська хлібопекарня – дуже запашне й смачне підприємство. Діти могли спостерігати всі етапи приготування хлібу та хлібобулочних виробів. На кожному етапі були свої особливості, які дуже захоплювали школярів. Вони мали змогу ознайомитися як з жіночими, так і з чоловічими професіями даного підприємства, а наприкінці в найсмачнішому цеху знайти наступну підказку – що з невеликими труднощами, але вдалося, після чого діти мали змогу скуштувати запашний хліб.

Остання зупинка – це  Білокуракинський районний центр зайнятості. Саме тут у профінформаційному секторі треба було знайти паспорт найпопулярнішої професії нашого району, який подарував останню підказку. Маючи на руках всі підказки  діти склали формулу успішного вибору професії, яка звучить «ХОЧУ! МОЖУ! ТРЕБА!». Спеціалісти центру пояснили як нею користуватися, щоб свідомо обрати саме ту професію, яка допоможе стати успішним в житті.

На завершення зустрічі дівчата та хлопці поділилися своїми враженнями від екскурсії та гри, бо одна справа – знати як у теорії працює підприємство, і зовсім інше – побачити виробництво у процесі, зсередини, та розуміти як зробити правильний вибір у житті.

Проведення подібних заходів сприяє процесу інформованості учнів про багатоманітний світ професій та надає можливість безпосередньо побувати на робочих місцях та ознайомитись з умовами праці.

 

Г.Гринько, провідний фахівець з питань зайнятості  відділу активної підтримки безробітних Білокуракинського РЦЗ

Последние комментарии