Молодь Луганщини взяла участь у всеукраїнській нараді «Виконання рекомендацій комітету ООН щодо статті 24 конвенції ООН про права осіб з інвалідністю»

Днями у конференц-залі готелю «Слов’янський» (місто Київ) представники громадських організацій людей з інвалідністю, молодь та батьки з числа ВПО прийняли участь у Всеукраїнській нараді.

У ході заходу були обговорені питання виконання рекомендацій Комітету ООН щодо статті 24 Конвенцїї ООН про права осіб з інвалідністю, а саме безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до здобуття повної загальної середньої освіти.

Організаторами заходу виступили Національна асамблея інвалідів України та Всеукраїнський фонд «Крок за кроком».

На  заході були присутні представники багатьох громадських організацій людей з інвалідністю з Луганської, Донецької, Черкаської, Чернівецької, Запорозької, Житомирської та інших областей України.

У заході прийняла участь начальник відділу департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Тетяна Симоненко.

Центральним питанням зустрічі стало впровадження інклюзивної освіти для осіб з інвалідністю та виявлення чинників що заважають цьому. У ході дискусії були обговорені відсутність дієвої між секторальної співпраці, впровадження універсальної системи моніторингу стану впровадження інклюзивної освіти, пристосованість міських та сільських шкіл до навчання осіб з інвалідністю та інші.

Як розповіла директор Луганського обласного центру соціокультурної адаптації молоді з обмеженими фізичними можливостями Тетяна Баранцова, особливі проблеми є у дітей з інвалідністю, які внаслідок подій на Сході Україні були змушені змінити школи, шкільні колективи, багато з дітей, які ще не мають можливості повернутися додому так і не отримали можливості навчатися в середі ровесників – відсутність постійного житла, його непристосованість, відстані до школи – не дозволяють дитині з проблемами здоров’я бути разом зі всіма – більшість має можливість навчатися лише вдома.

Луганський обласний центр соціокультурної адаптації молоді з обмеженими фізичними можливостями за підтримки Управління молоді та спорту Луганської ОДА прагне підтримати дану категорію дітей та юнацтва, створивши умови для дистанційного навчання, творчого та соціокультурного розвитку, що сприяє покращенню не тільки знань, а й психологічного стану та загальній адаптації. Результатом даного напрямку є покращення знань з англійської, загальних предметів, проведення тематичних конкурсів, творчих та художніх виставок, онлайн консультації для дітей та батьків. Даний напрямок повністю відповідає ідеям статті 24 Конвенції ООН про права людей з інвалідністю надаючи допомогу дітям та молоді, які знаходяться в складних ситуаціях та мають важкі проблеми зі здоров’ям.

Підводячи підсумки учасники з різних управлінь та відомств наголосили щодо неможливості успішного впровадження інклюзивної освіти без співпраці з громадськими організаціями. Підсумком зустрічі стало вироблення спільної стратегії щодо впровадження інклюзивної освіти.

 

Управління молоді та спорту ЛОДА

Последние комментарии