Пост-реліз Реформа податкової системи невідкладна: підсумки форуму в Одесі

Пост-реліз Реформа податкової системи невідкладна: підсумки форуму в Одесі

30 cерпня в Одесі Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) провів другий цьогорічний захід із низки обговорень, присвячених впровадженню критично важливого підхода для царини українських фінансів - середньострокового бюджетного планування. Форум, що дістав назву "Запровадження середньострокового планування як засіб стабілізації податкової політики" зібрав в готелі "Марістелла" представницьку аудиторію з усіх зацікавлених сторін: бізнесових кіл, чиновників профільних відомств, як то Міністерство фінансів, Міністерство економіки, комітети Верховної Ради України, експертного середовища тощо.

Відкриваючи роботу Форума, партнером якого цього разу виступила агенція міжнародної технічної допомоги "GIZ-Співпраця з Німеччиною", голова Правління МЦПД Василь Філіпчук чітко окреслив головний пріоритет заходу - дійти фахових та реалістичних рекомендацій для органів державної влади щодо реформування трьох найбільш проблемних секторів оподаткування, які прямим чином впливають на наповнення державного бюджету України: акцизів, податку на прибуток та ПДВ.

Програма форуму була складена з трьох панелей, кожна з яких була присвячена окремій проблематиці. Зокрема, під час першої панелі, яку блискуче відмодерував координатор діяльності України в реалізації Стратегії ЄС для Дунайського регіону Анатолій Максюта, який, доречі, свого часу в 2014 році виконував обов'зки міністра економіки, в презентаціях, які зробили представники підакцизного великого корпоративного бізнесу з'ясувалося, що щоразу держава без попередніх консультацій збільшувала акцизи - щоразу податкові надходження до бюджету скорочувалися всупереч очікуванням керманичів економічних відомств.

Друга панель, під час якої учасники обговорили шляхи реформування податку на прибуток та його критичну важливість для планування середньострокових надходжень в бюджет, пройшла під орудою представників німецьких партнерів із GIZ. Дуже цікавим став виступ Стефена Шольце, який представляє Федеральну податкову палату Німеччини та є офіційним радником міністра фінансів України Олександра Данилюка. Пан Шольце в своїй презентації торкнувся таких важливих питань, як компетенція працівників податкових органів, підходів до оподаткування прибутку фізичних осіб із великими доходами, але головним лейтмотивом його промови став заклик до вибудовування довіри як базиса відносин між платниками податків та державними податковими органами. Також в рамках цієї сесії очільники Громадської ради при Міністерстві фінансів України Тетяна Шевцова та Олександр Шемятків презентували проект системи, що має докорінним чином змінити оподаткування прибутку, і замість суперечливого обчислення фактичного заробітку підприємства, працювати лише із капіталом, який виводиться з обігу компанії і таким чином показує результат її економічної діяльності.

Третя сесія, під час якої йшлося про ПДВ та покращення, які мало б принести запровадження електронних сервісів запитів на відшкодування, також не обійшлося без палкої дискусії, оскільки експерти та представники бізнесу одностайно заявили, що в такому вигляді система не працює або працює вкрай неефективно, і відшкодування "в ручному режимі", себто, непрозоре та потенційно корумповане, все ще дуже часто має місце. Кількість судових рішень на користь платників податків, про які розповів Президент Асоціації податкових радників Данило Гетманцев, недвозначно натякає на те, що адміністрування цього податку все ще дуже далеке від бажаного. МЦПД планує восени провести ще декілька обговорень різноманітних аспектів впровадження в Україні середньострокового бюджетного планування, адже доконаним фактом є те, що усі справді успішні країни світу планують свої бюджетні надходження щонайменше на 3 роки вперед, і цим самим створюють зрозумілі правила гри для бізнесу, який, власне, і є основним джерелом наповнення бюджету. Українська економічна модель, на думку переважної більшості учасників Форуму, сьогодні лише "латає дірки", але зростання ВВП можливе лише за умови поєднання фахового макроекономічного прогнозування із прагматичним бюджетним плануванням, і саме цей підхід буде окреслено в рекомендаціях для Міністерства фінансів та Державної фіскальної служби, які експерти МЦПД разом із німецькими колегами підготують за підсумками форуму.

Последние комментарии