«У Сєвєродонецькому тролейбусному управлінні мають заплатити за лікування мотоцикліста, постраждалого внаслідок дтп», - рішення суду

Господарський суд Луганської області зобов’язав тролейбусне управління м. Сєвєродонецька відшкодувати місцевій лікарні кошти, витрачені на стаціонарне лікування мотоцикліста, потерпілого від зіткнення з тролейбусом. Про це йдеться у рішенні суду від 22 серпня.

Влітку минулого року водій тролейбуса, перебуваючи у трудових відносинах з КП «Сєвєродонецьке тролейбусне управління», в результаті порушення правил безпеки дорожнього руху допустив зіткнення з двоколісним мотоциклом марки Alpha.

Внаслідок аварії мотоцикліст з тілесними ушкодження середньої тяжкості був госпіталізований до травматологічного відділення Сєвєродонецької міської лікарні.

Згідно довідки лікувального закладу витрати на стаціонарне лікування потерпілого від ДТП мотоцикліста склали 7044,18 грн.

У ході розгляду справи суд дійшов до висновку про обґрунтованість вимог, заявлених керівником Сєвєродонецької місцевої прокуратури Луганської області щодо відшкодування комунальним підприємством зазначених коштів на користь лікарні, та задовільнив позов у повному обсязі.

Чинним законодавством (ч. 1 ст.1206 ЦК) передбачено, що«особа, яка вчинила злочин, зобов’язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров’я на лікування потерпілого від цього злочину».

Відповідно до ст. 1172 Цивільного кодексу України «юридична або фізичнаособа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов’язків».

Крім того, згідно з п.2 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди» №6 від 27.03.1992 «шкода, заподіяна особі і майну громадянина або заподіяна майну юридичної особи, підлягає відшкодуванню у повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв’язок та є вина зазначеної особи, а коли це було наслідком джерела підвищеної небезпеки, незалежно від наявності вини».

Таким чином, вимога про стягнення грошових коштів з КП «Сєвєродонецьке тролейбусне управління» в рахунок відшкодування витрат на лікування потерпілої від злочину особи у розмірі 7044,18 грн є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню», - йдеться у тексті рішення.

 

Інформує відділ по роботі з громадськістю та зв’язками зі ЗМІ господарського суду Луганської області

Последние комментарии