У Луганській області фінансування пільг збільшилися майже в два рази, а субсидій - майже в 15 разів: з 53 млн грн до 768 млн грн

«Кількість оформлених субсидій у Луганській області зросла у 6 разів. Співвідношення кількості громадян пільгових категорій зменшилось з 29% до 14%, а кількість сімей, які користуються житловими субсидіями збільшилась з 6% до 40%, у тому числі и за рахунок пільгових категорій населення. Слід відзначити, що потенційних одержувачів субсидій у регіоні 355 тисяч ( у розрізі домогогосподарств)» - про це під час брифінгу для ЗМІ повідомила директор Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Елеонора Поліщук.

Розповідаючи про стан надання житлових субсидій на сплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу Е.Поліщук зазначила, що на їх фінансування з держбюджету надходить єдина субвенція. При цьому, фінансування витрат на житлово-комунальні послуги пільговим категоріям населення збільшилося майже в 2 рази, а фінансування субсидій - майже в 15 разів: з 53 млн грн до 768 млн грн.

Середній розмір субсидій зріс з 188,7 грн у 2014 році до 1354,83 грн - в 2016 році. Такі тенденції до зростання спостерігаються серед одержувачів субсидій на відшкодування готівкою витрат на придбання твердого палива і скрапленого газу: за 1,5 року зростання в 3,4 рази. Фінансування відповідно збільшилося в 7 разів, з 0,93 млн грн до 6,55 млн грн.

Елеонора Поліщук нагадала, що з 1 травня поточного року вступили в силу нові зміни до порядку призначення та перерахунку житлових субсидій.

Так, всім, хто користувався субсидіями з 1 травня 2015 року по 30 квітня 2016 року, вони перепризначені в автоматичному режимі, іншим категоріям громадян перераховуються соціальними службами на місцях.

Для забезпечення своєчасного надання субсидій і пільг, управліннями соціального захисту населення здійснюється електронний обмін базами даних та інформацією про фактичне споживання житлово-комунальних послуг з підприємствами-постачальниками цих послуг.

Щотижня проводиться моніторинг перепризначень, а також перерахунків у зв'язку з підвищенням цін і тарифів на житлово-комунальні послуги з метою забезпечення їх у повному обсязі.

За підсумками такого моніторингу за чотири місяці (з травня по серпень п.р. включно) сто відсоткове призначення та перерахунок житлових субсидій забезпечив тільки Старобільський район, за три місяці (з травня по липень включно) - забезпечили Міловський, Новоайдарський, Сватівський райони.

Доповідач зазначила, що наразі представники органів соціального захисту Луганщини проводять інформаційну кампанію серед населення регіону щодо оформлення субсидій.

 

Департамент масових комунікацій Луганської облдержадміністрації

Последние комментарии