Форум-театр у Сєвєродонецьку: жінки про жінок і для жінок.

Форум-театр у Сєвєродонецьку: жінки про жінок і для жінок.

28 серпня 2016 року в місті Сєвєродонецьку громадською організацією «Театр для діалогу» вперше на Луганщині проведено форум-театр. Темою заходу стало розкриття в інтерактивному форматі проблем жінок із числа внутрішньо переміщених осіб. Участь у заході взяли заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, представники Департаменту соціального захисту населення ОДА, переселенки, активісти та громадські діячки області.

Особливістю форум-театру є те, що в ньому не грають професійні актори. До участі запрошено звичайних жінок-переселенок, які не з чуток знають про проблеми переміщеної жінки. Глядачам було запропоновано дві типові життєві ситуації, пов’язані із конфліктом, що триває на сході України. Зазначені ситуації не мають очікуваного «хеппі-енду», а пропонують глядачам замислитися, запропонувати свої шляхи вирішення проблеми та самим вийти на сцену, продемонструвавши свій варіант виходу із ситуації.

Організатори зазначили, що для багатьох жінок цей захід став першим у житті досвідом виходу на сцену, однак, коли розмова йде про зрозумілі та близькі кожному речі, акторська майстерність непотрібна.

Ольга Лішик першою обмінялася місцями із однією із головних героїнь. У ході обговорення Ольга Петрівна зазначила, що сьогодні на Луганщині жінки-переселенки на багато активніші за місцевих мешканок.

Форум-театр довів, що поняття «середньостатистична переселенка» не існує. У кожної жінки своя історія та своє обличчя, однак, є спільні проблеми і вихід із них також існує.
Наприкінці заходу учасниці зазначили, що запоруко успіху є власна активність і бажання діяти, а також знаходити баланс між жіночим та чоловічим. Організатори також анонсували засідання «круглого столу», заплановане на 29 серпня 2016 року, у рамках якого будуть підбиті підсумки форум-театру.

Проект реалізується в містах Сєвєродонецьк, Дніпро та Івано-Франківськ громадською організацією «Театр для діалогу» за технічної і фінансової підтримки ООН Жінки. У місті Сєвєродонецьку партнером проекту виступила благодійна організація «Благодійний фонд «Восток-СОС».

 

Джерело: Департамент соціального захисту населення Луганської ОДА

Последние комментарии