В ІОТА позитивно оцінили систему електронного адміністрування ПДВ

За повідомленням прес-служби Державної фіскальної служби України більшість податкових адміністрацій членів ІОТА мають низку схожих проблем, серед яких - проблема шахрайства з ПДВ. Про це повідомив директор департаменту адміністративного оскарження та судового супроводження ДФС Дмитро Донець.

«Історично в Україні була серйозна проблема шахрайства з ПДВ, як і в усьому світі. В нас вона набрала величезних обсягів в 2015 році. Завдяки введенню системи електронного адміністрування ПДВ більшість шахрайських схем було припинено повністю», – зазначив Дмитро Донець.

За його словами, починаючи з моменту введення електронного адміністрування надходження з ПДВ зросли на 25%.

«Коли на форумі ІОТА ми говорили, що збільшили надходження на 25%,  це у всіх викликало захоплення, оскільки це вражаючий показник. Це означає, що ми дійсно припинили багато схем, вони просто  виключені з обігу. Але все ж таки залишилися деякі механізми, які використовуються недоброчесними платниками податків для махінацій», – розповів Дмитро Донець.

Ще однією спільною проблемою для країн ІОТА є добровільна сплата податків. За словами Дмитра Донця, в країнах західної Європи цей показник досить високий, однак в Україні, на жаль, він відстає від загальноприйнятих в Європі та Америці.

Спільним напрямом також є стягнення податкового боргу, оскільки у всіх країнах є підприємства, платники, які не бажають добровільно сплачувати податки.

«У рамках ІОТА була створена робоча група, яка напрацьовує найкращий світовий досвід, практичні механізми, за результатами яких будуть надані рекомендації, що можуть бути впроваджені всіма членами ІОТА. Це рекомендації для внесення змін у законодавство, у внутрішні порядки, підходи, які застосовуються податковими адміністраціями», – зазначив Дмитро Донець.

На його думку, членство в ІОТА дуже важливе для країн, оскільки це – платформа для обміну досвідом, впровадження нових знань, нових підходів до оподаткування та адміністрування податків. 

 

ДПІ у м. Сєвєродонецьку

Последние комментарии