Відповідальність за невиконання батьками обов’язків по догляду за дитиною

Законодавство України, зокрема, ст. 150 Сімейного кодексу України, передбачає, що батьки зобов'язані  виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Разом з тим, протягом поточного року має місце зростання кількості фактів отримання тілесних ушкоджень неповнолітніми особами внаслідок невиконання чи неналежного виконання батьками власних обов’язків. Поширені випадки отримання різних за ступенем тяжкості опіків дітьми до 3 років, внаслідок необережного поводження з гарячими речовинами (чай, кип’яток), які знаходяться у доступному для дитини місці, падіння з дитячого ліжечка, за відсутності догляду за дитиною батьками, як наслідок вказана категорія дітей отримують досить тяжкі тілесні ушкодження, які загрожують їх життю та здоров’ю.

Слід підкреслити, що чинним законодавством передбачена кримінальна, адміністративна та цивільна відповідальність за невиконання батьківських обов’язків.

Зокрема, відповідно до ст. 166 Кримінального кодексу України за злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов'язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, що спричинило тяжкі наслідки встановлено покарання у виді обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Так, Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою 29.06.2016 спрямовано обвинувальний акт до Сєвєродонецького міського суду відносно батьків за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 166 КК України, оскільки вони злісно не виконували встановлені законом обов'язки по догляду за своєю новонародженою дитиною,  ігнорували права та законні інтереси дитини на охорону здоров'я та фізичний розвиток, ухилялись від  лікування дитини, внаслідок чого стан її здоров'я погіршувався та у неї почали спостерігатись очевидні ознаки захворювань.

Адміністративна відповідальність передбачена ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей - тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, згідно зі ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав в разі ухилення від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини;

Таким чином, батькам необхідно приділяти більшу увагу власним дітям, виховувати у повазі до встановлених вимог чинного законодавства, піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

 

А.Паталаха, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури

Последние комментарии