Завдяки проекту ЄС забезпечено гідні умови навчання і проживання для студентів і викладачів ВНУ ім. Даля

21 липня у м. Сєвєродонецьк відбувся оглядовий візит на об’єкти найбільшого у Донбасі університету – Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Завдяки підтримці ЄС евакуйований з Луганська університет відновив свою роботу на нових теренах. Візит включив: головний корпус університету, Центр дистанційного навчання і два гуртожитки. Ремонт та оснащення об’єктів комп’ютерною та побутовою технікою здійснено в рамках проекту ЄС «Відновлення функціонування евакуйованого до м. Сєверодонецьк Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля». 

Наразі проект ЄС добігає кінця, але вже зараз можна сказати, що завдяки його роботі було забезпечено гідні умови навчання і проживання для переселенців: студентів, викладачів та співробітників університету.

В заході прийняли участь ректор Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, доктор технічних наук, професор Ольга Поркуян, проректор СНУ ім.В.Даля Андрій Федоров,  координатор проекту ЄС від Представництва Європейського Союзу в Україні Мирослава  Дідух

Загальна інформація:

Проект реалізується в рамках Програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні».

Загальний бюджет: 578 281,6 євро, з них 48781,6 євро – внесок СНУ ім.В.Даля для співінансування проекту з власного бюджету.

Тривалість проекту: 17 місяців

Період реалізації: квітень 2015р. - серпень 2016р.

Згідно з Наказом Міністра освіти та науки України №1132 СНУ ім. В. Даля був евакуйований до м. Сєвєродонецька, де розташовані його структурні підрозділи – Сєвєродонецький Технологічний Інститут (СТІ) та Сєвєродонецький хіміко-механічний технікум (СХМТ).

З 01.09.2014 СНУ ім. В. Даля  надає освітні послуги у СТІ згідно з юридично дійсною ліцензією на освітню діяльність та сертифікатами акредитації.

На балансі підрозділів СНУ ім. В. Даля  в м. Сєвєродонецьку знаходяться п’ять навчальних корпусів площею 40 319 м2 та два гуртожитки. Але навчальні корпуси, гуртожитки та наявне технічне забезпечення в м. Сєвєродонецьку не було розраховане на таку кількість студентів та співробітників. Частина  навчальних аудиторій СТІ не використовувалася в навчальному процесі протягом кількох років, тому 2-4-й поверхи головного корпусу потребували капітального ремонту; дерев’яні вікна треба було замінити на металево-пластикові. Заміна радіаторів, проведення електричних (створення системи автономного опалювання) та сантехнічних робіт також були  нагально важливими. 

Найважливішим результатом цього проектує модернізація ЦДН – Центру дистанційного навчання.  У теперішній ситуації засоби для дистанційного навчання можуть забезпечити надійні умови для студентів та викладачів. Зосередження основного навчального масиву у межах дистанційного навчання обмежить пересування учасників освітнього процесу захопленою воєнним конфліктом територією. Ось чому адміністрація СНУ ім. В. Даля прийняла рішення відновити дистанційне навчання на базі нового покращеного ЦДН, заснованого в м. Сєвєродонецьку. В результаті 15 000 студентів зможуть продовжити навчання за різними напрямками та спеціальностями, а співробітники - виконувати свої обов’язки дистанційно.

Для створення умов для очного закінчується  підготовка 15 навчальних аудиторій з загальною одночасною місткістю 375 студентів. Це надасть можливість 2200 студентам продовжити очне навчання.

Для створення умов для роботи адміністративно-технічного та професорсько-викладацького складу закінчується проведення  ремонту головного корпусу, що надасть 74 робочих місця для роботи адміністративно-технічного персоналу, придбанням обладнання, створенням локальної мережі та забезпеченням доступу до Інтернету. Окрім цього, це створить умови для ефективної праці як адміністративно-технічного персоналу так і, крайньою мірою, 920 співробітників професорсько-викладацького складу.

Для нужденних студентів  та нужденних викладачів проектом передбачається створення 280 місць для проживання студентів і 75 місць для проживання співробітників університету. Розміщення 280 студентів планується у гуртожитку №2  на 4 та 5 поверхах, 50 співробітників на 2 поверсі гуртожитку №2 та 25 працівників у гуртожитку №1.

Головна логічна послідовність дій представлена ​​на схемі нижче.

Загалом за проектом:

Обладнано Центр дистанційного навчання на суму 88 тис. євро;

Придбано три сервери робочої групи на суму 33 тис. євро;

Витрачено на технічне забезпечення навчального процесу 22 тис. євро;

Придбано 69 одиниць комп’ютерної та офісної техніки;

Створено умови для навчання на денному відділенні для 3000 осіб;

Створено умови для дистанційного навчання для 50000 осіб;

Створено умови для 1665 викладачів і співробітників;

Збудовано три модульні котельні;

Витрачено 22 тис.євро на капітальний ремонт систем опалювання на трьох об’єктах;

Відремонтовано приміщень загальною площею 15590 кв.м;

Замінено 541 радіатор;

Придбано меблів та обладнання для гуртожитків на суму 30 тис.євро;

Створено 348 місць для проживання студентів;

Створено 127 місць для проживання співробітників.

Реалізація цього проекту дозволить переміщеним особам відчути себе повноправними членами суспільства, дати їм можливість забезпечувати себе та свої сім’ї фінансово завдяки зайнятості в системі освіти України, забезпечить базові умови проживання в гуртожитках для студентів і співробітників.

На технічному рівні проект створить сучасну платформу для дистанційного навчання, надаючи більш широкий доступ до вищою освіти.

На економічному рівні проект сприятиме розвитку звільнених територій, оскільки він допоможе підготувати висококваліфікованих фахівців для підприємств та установ.

На соціальному рівні проект зробить свій внесок у підвищення загального інтелектуального і культурного рівня суспільства. Проект повинен забезпечити ефективні соціальні зв'язки «викладач – студент». Він також сприятиме вирішенню конкретних проблем викладацького складу, персоналу в м. Сєвєродонецьку та за його межами.

На політичному рівні проект сприятиме зміцненню законодавчої та методологічної бази вищої освіти, зокрема, дистанційного навчання.

Поширення результатів проекту буде здійснюватися за допомогою регулярного надання інформації в ЗМІ та на веб-сайті університету www.snu.lg.ua.

Очікуваними результатами є:

- Фінансова стабільність: подальша діяльність СНУ ім. В. Даля після завершення проекту буде фінансуватися з власних коштів університету, отриманих від студентів контрактної форми навчання та з державного бюджету. Встановлення котлів, заміна вікон, ремонт даху дозволить зекономити до 23% власних та бюджетних коштів, які будуть витрачені на комунальні платежі.

- Інституційна стабільність: після завершення проекту всі об'єкти, які були залучені до його реалізації - гуртожитки, навчальні корпуси, устаткування, меблі та офісне обладнання – продовжить функціонувати в державній власності. Нове придбане і встановлене обладнання буде прийнято на баланс університету.

- Політична стабільність: реалізація проекту підійме імідж СНУ ім. В. Даля, а структурний вплив результатів проекту сприятиме поліпшенню стилю правління та норм поведінки в управлінні університетом, що має позитивний синергетичний ефект.

Ольга Поркуян: «Цей грант ЄС – найвагоміший з усіх, які університет отримав цього року. Багато років ми шукали можливість поміняти вікна і систему опалення. І тільки завдяки гранту ми змогли це здійснити. Крім того ми підготували платформу для відновлення дистанційного навчання. Загалом, усі роботи за проектом ЄС були проведені для втілення головної мети – створення умов для навчального процесу і проживання студентів, викладачів і співробітників університету, які були вимушені виїхати з Луганську».

Мирослава  Дідух: «Цей проект є частиною загального реагування Європейського Союзу на кризу на сході України. Проект допоміг університету імені Володимира Даля переїхати на нове місце та поліпшити житлові умови для студентів, а також керівного та професорсько-викладацького складу. Таким чином, студенти змогли спокійно продовжити своє навчання, а викладачі – свою роботу».

Відео телеканалу ЛОТ

Последние комментарии