Дайджест реформ 18.06-24.06.2016: Час осмислень

Макрофінансова стабілізація

  • Результати референдуму у Великій Британії, за якими більша частина населення проголосувала за вихід Об’єднаного королівства з ЄС, поставили низку питань, які не мають сьогодні відповідей у Євросоюзі. У який спосіб має відбуватися імплементація рішень? Що це означає для самого ЄС у геополітичному сенсі? Яким будуть наслідки для економіки єврозони?

Поки що перша реакція – невтішна. Фунт впав на 10% (досяг мінімуму з 1985 року), падінням також відреагували ринки світу (падіння індексів склало 7-9%).

Годі й говорити про Україну, яка, й без цього референдуму, має значні виклики на тернистому шляху до безвізового режиму з ЄС на інтеграції до Євросоюзу. Але, вочевидь, українське питання ближчим часом може й не потрапити до європейської адженди.

Отже, час швидкого осмислення ситуації та, ймовірно, коригування політики (в тому числі її комунікаційної складової) української влади щодо ЄС – з огляду на внутрішні процеси в Євросоюзі. Сподіваємося, справа буде зроблена швидко та її можна буде зарахувати до перемог, адже за цю перемогу вже заплачено високу ціну.

Реакція світу на результати референдуму у Великій Британії  http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-36614643

Реакція світових ринків на результати референдуму у Великій Британії http://www.bbc.com/news/business-36616430

Референдум: що відбувається?

http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-36420148

Референдум у Великій Британії: що це означає для України? http://www.eurointegration.com.ua/experts/2016/06/24/7051180/

http://voxukraine.org/2016/06/21/brexit-shall-ukrainians-worry-ua/

  • Тож поки не маємо відповідей щодо реагування на результати референдуму у Великій Британії, можемо потішити себе результатами українсько-канадського бізнес-форуму у Торонто. Ця наймасштабніша подія за останні чверть століття, принесла Україні не тільки іміджеві бонуси, а й конкретні перспективи із співпраці, які мають позитивно позначитися на економіці країни. Серед здобутків – домовленості про підписання Зони вільної торгівлі з Канадою (подія запланована на початок липня ц.р), а також домовленості про надання технічної допомоги Україні.

Про деякі здобутки – http://bit.ly/28QN489

  • Новини ж внутрішнього ринку оптимістичніші за міжнародні. Національний банк України, вдруге за 2016 рік, знизив облікову ставку. З 24 червня цей показник складатиме 16,5%. Своє рішення правління НБУ мотивувало обнадійливими інфляційними очікуваннями та стабільною ситуацією на валютному ринку.  Офіційна інфляція за підсумками травня – 7,5%, надходження валютної виручки – збільшились. Що далі – НБУ має стриманий оптимізм. Й стверджує, що споживча інфляція на рівні 12%+/-3 п. п. на кінець 2016 року і 8%+/-2 п. п. на кінець 2017 року – цілі цілком досяжні.

Детальна аргументація НБУ щодо перегляду облікової ставки та прогноз ситуації на майбутнє – http://bit.ly/28R0PDA

Реформа державних закупівель

Від закупівель до продажу: система електронних публічних закупівель ProZorro збільшує сферу свого застосування. Цього разу йдеться про використання підходів для продажу майна банків, що ліквідовується. Тема більш ніж актуальна, адже банківська система проходить період очищення, тож багато установ сходить із арени через процедуру ліквідації, відтак постає питання реалізації їхнього майна. Ціна питання – понад 440 млрд грн.  З іншого боку, процедура реалізації такого майна зазнає періодично нарікань через непрозорість. Тож підходи ProZorro, які позитивно зарекомендували себе у державних закупівлях, використають для вирішення проблем у банківській системі. У технічному плані реалізація цього наміру матиме вигляд організації децентралізованих аукціонів – схожими з аукціонами ProZorro, але діятимуть вони на підвищення ціни. Система на 95% готова до запуску в тестовому режимі – отже, результати маємо відчути до кінця поточного року.

Більше деталей – в Меморандумі про співпрацю між Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Deposit Guarantee Fund, Національним банком України та Transparency International Ukraine про створення системи електронних аукціонів для продажу майна банків, що ліквідуються, на основі технології та принципів роботи ProZorro http://bit.ly/28TuZMO
Презентація: http://bit.ly/28RsFVn

Реформа охорони здоров’я

Будь-яка організація чи система опирається змінам. Й царина охорони здоров’я – один із найхрестоматійніших прикладів у цьому сенсі. Але якщо довго стукати – то відкриють. Саме такої логіки дотримувались волонтери, вимагаючи змінити підходи до відношення хворих у відділеннях реанімації. Вони наполягали на доступі до хворих у відділення інтенсивної терапії, як це відбувається у всьому цивілізованому світі. Здавалось би, де – реанімації, а де – реформи… Але ж людина, її права та свободи, – понад усе. Зміна ставлення й підходів до людей, які опинилися на межі життя і смерті, є своєрідним маркером змін. І вони, схоже, настали. Міністерство юстиції зареєструвало наказ, за яким можна буде отримати доступ до відділень інтенсивної  терапії у режимі 7/24. По факту наслідком дії цього технічного рішення стануть врятовані життя

 

 Источник  www.uacrisis.org

Последние комментарии