У Сєвєродонецьку за участю посла Бельгії буде презентовано повнометражну анімаційну стрічку «Кафард»

У Сєвєродонецьку за участю посла Бельгії буде презентовано повнометражну анімаційну стрічку «Кафард»

У Сєвєродонецьку відбудеться культурно-мистецька акція з вшанування подій Першої світової війни.

Протягом століть бельгійці та українці були втягнуті в протистояння інших. Така ж ситуація склалася в роки Першої світової війни. Запеклі бої широких масштабів, війна із застосуванням хімічної зброї, військові злочини проти мирного населення, пограбування, депортації і голод забрали багато людських життів і залишили цілі міста спустошеними.

У 1916 році бельгійський автобронедивізіон, відомий за своєю абревіатурною назвою 'АСМ' з французької мови (‘auto-canons-mitrailleuses’), був відправлений королем Альбертом І на допомогу царській армії до Галицького фронту. Він провів декілька наступів в Карпатах та в Тернопільській області. Військовий підрозділ пов'яз в більшовицькій революції і відступив до Києва, де став свідком боротьби України за незалежність. Воякам довелося вести переговори щодо свого зворотнього , але їм вдалося знайти шлях додому, пройшовши епічну одіссею через Сибір та тріумфальний «зірковий тур» територією США. Історія 'АСМ' читається як сценарій фільму, але тільки в 2015 році бельгійський режисер Jan Bultheel (Ян Бюльтил) вирішив прийняти виклик.

У його повнометражному фільмі "Cafard" використовується остання анімаційна техніка "захоплення руху" (“motion capture”).

Фільм зіштовхує глядача з вічною темою: відчай батька і доньки, що міг мати місце у будь-якій війні, будь-де в світі та будь-коли.

У червні фільм "Cafard" покажуть в Одесі, Херсоні, Запоріжжі, Дніпрі, Краматорську та Сєвєродонецьку. Виставка, яка простежує історичні факти, на яких заснований фільм, буде встановлена у фойє кожного кінотеатру.

Ґрунтовно документована виставка була підготовлена Бельгійським Інститутом ветеранів війни, з ініціативи Посольства Бельгії. Заступник Міністра Тетяна Попова заявила: «Міністерство інформаційної політики України та Посольство Бельгії в Україні об'єднали свої зусилля, щоб представити українській публіці невідомий розділ цього глобального конфлікту.

Це сталося рівно сто років тому в Україні і стосувалося невеликого експедиційного дивізіону добровольців бельгійської армії.» Посол Бельгії в Україні Люк Якобс, у свою чергу, сказав, що він був приємно здивований зацікавленістю, яку викликає історія 'АСМ' у сьогоднішній Україні. Він зауважив також про схоже відновлення інтересу до важливої інвестиційної діяльності бельгійських промисловців на Донбасі в період до Першої світової війни. "Історія різними шляхами нагадує нам, як перепліталися долі наших країн в той час. Ми були штучно відокремлені занадто довго з тих пір, тому ця реальність все більше розкривається зараз", - на завершення сказав він.

Показ виставки та презентація фільму у Сєвєродонецьку 26 червня 2016 - з 11:00 до 18:00 Фільм розпочнеться о 12:00

Сєвєродонецьке обласне музичне училище ім. С.С.Прокоф'єва, проспект Хіміків, 10

Вхід вільний за попередньою реєстрацією тел: 0 666 895 777

Последние комментарии