Відеофіксація проведення митного огляду буде поетапно запроваджена на всіх митницях та митних постах

У прес-службі Державної фіскальної служби Україниповідомили, що на першому етапі процедура відеофікасії проведення митного огляду буде запроваджена на Львівській, Одеській та Київській міській митницях ДФС. Про це повідомив директор Департаменту митного контролю Олексій Василенко.

За його словами,  у найближчі 3-4 місяці процедура фото-, відеофіксації буде здійснюватися по всім митницям та митним постам. Наразі, розробляється програмно-технічне забезпечення для поетапного впровадження цієї процедури в митницях ДФС.

«При проведенні кожного огляду посадова особа буде представлятися на відеокамеру та представляти усіх присутніх, які будуть залучені до його проведення, у тому числі представників правоохоронних органів, якщо цей огляд проводитеметься за їх ініціативою. Митний огляд з обов’язковим коментарем співробітників своїх дій буде зніматися безперервно на відеокамеру, інформація з якої  передаватиметься на центральний сервер. На рівні центрального апарату ДФС буде здіснюватися моніторинг митних оглядів, які проводяться на місцях», - зазначив Олексій Василенко.

Матеріали, які будуть формуватися на центральному сервері ДФС, надаватимуться НАБУ, СБУ,  Національної поліції, у т.ч. будуть використовуватись управлінням внутрішньої безпеки ДФС та профільними департаментами ДФС для контролю за діяльністю підлеглих. Цю інформацію  також зможуть використовувати керівники митниць для проведення відповідних службових розслідувань та перевірки діяльності посадових осіб, які безпосередньо здійснюють митний контроль та митне оформлення.

Планується, що кожна посадова особа митниці на початку свого робочого дня буде отримувати відповідну відеокамеру. Наразі розглядається питання для придбання відеокамер для посадових осіб Львівській, Одеській та Київській міській митниць ДФС.

Нагадаємо, що «Порядок здійснення фото-, відеофіксації митних та інших формальностей, які проводяться контролюючими органами» було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 року № 370, яка набирає чинності з 1 липня поточного року.

Відповідно до затвердженого порядку, засоби фото-, відеофіксації застосовуються:

-  посадовою особою органу доходів і зборів у разі, коли за результатами застосування системи управління ризиками необхідне здійснення фото-, відеофіксації під час проведення митних формальностей, а також у разі необхідності зафіксувати проведення митних формальностей на будь-якому етапі митного контролю;

- посадовою особою органу доходів і зборів у разі проведення огляду (переогляду) за ініціативою контролюючих та правоохоронних органів;

- посадовими особами ДФС, Адміністрації Держприкордонслужби та Національної поліції, що включені до складу Міжвідомчого цільового центру та спільних мобільних груп з попередження та виявлення фактів порушень законодавства з питань державної митної справи, на всіх етапах проведення заходів з виконання доручення Міжвідомчого цільового центру;

- посадовою особою органу доходів і зборів у разі проведення фізичного огляду товарів, передбаченого статтею 266 Митного кодексу України.

ДПІ у м. Сєвєродонецьку

Последние комментарии