Оновлено інструкцію з ЄСВ.

17 травня 2016 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.03.2016 № 393 «Про внесення змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

         Це зумовлено змінами в обчисленні ЄСВ, які набрали чинності з 1 січня 2016 року: при нарахуванні єдиного внеску застосовується єдина ставка у розмірі 22% (виняток – нарахування ЄСВ на заробітну плату інвалідів, які працюють на підприємствах, при такому нарахуванні ЄСВ потрібно застосовувати ставку 8,41%).


        Максимальна величина бази для нарахування ЄСВ з 01.01.2016 року становить 25 розмірів прожиткового мінімуму працездатних осіб. Також виключено норми, які стосувались застосування понижуючого коефіцієнту та нарахування ЄСВ залежно від класу професійного ризику.


        Незмінною нормою залишилось правило нарахування ЄСВ не нижче мінімального страхового внеску у відповідних випадках. Встановлено порядок нарахування ЄСВ, якщо база його нарахування не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід. У такому разі сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ (22%).

       При цьому при нарахуванні зарплати працівникам-інвалідам слід пам'ятати, що ЄСВ нараховувати треба, як і раніше, на фактичну суму нарахованої зарплати.
Всі зміни, які було внесено у Закон про ЄСВ, враховано при затвердженні нової редакції Інструкції та знайшли своє відображення у відповідних її розділах.

       Новий вигляд має розділ V Інструкції, в якому роз’яснюється порядок добровільної сплаті ЄСВ. Тут з’явились нові форми заяви та двох типових договорів.
Як і раніше, в Інструкції передбачено окремий розділ VII для застосування фінансових санкцій. Так, за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ на платників, які допустили зазначене порушення в період до 1 січня 2015 року, накладається штраф у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум, а починаючи з 1 січня 2015 року накладається штраф у розмірі 20% своєчасно не сплачених сум.
На суму недоїмки платнику ЄСВ нараховується пеня з розрахунку 0,1% на суму фактично сплаченої недоїмки за кожен день прострочення платежу.


      За донарахування контролюючим органом або платником своєчасно не сплачених сум ЄСВ до 1 січня 2015 року накладається штраф у розмірі 5% зазначеної суми, а після 1 січня 2015 року - 10% зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50% суми донарахованого ЄСВ.

      Новою є також норма Інструкції, якою встановлено порядок сплати ЄСВ у разі зміни класу професійного ризику виробництва за період до 1 січня 2016 року.
Норми щодо строку сплати ЄСВ залишились незмінними. Правила сплати ЄСВ визначено у розділі IV Інструкції.

      Також незмінною залишилася норма щодо переносу граничної дати сплати ЄСВ, у разі якщо останній день строків сплати припадає на вихідний або святковий день. У такому разі останнім днем сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

 

ДПІ у м. Сєвєродонецьку

Последние комментарии