Дайджест реформ 21.05-27.05.2016 Робочі будні

Макрофінансова стабілізація

План першочергових кроків уряду набув статусу офіційного документу фактично за тиждень після моменту його публічної презентації. Тож пропозиція до громадськості й експертного середовища розглядати його як привід до дискусії, схоже, вже реалізовуватиметься у стінах парламенту.

Водночас варто відмітити раціональний підхід до формулювання цілей: кожен із міністрів фактично визначив 3-4 цілі, які, за їхніми оцінками, можна реалізувати до кінця року. Презентація цієї деталізованої програми дій відбулась під час засідання Національної ради реформ.

Стратегічною метою всіх цих зусиль має стати побудова міцної успішної держави.  Що, у свою чергу, неможливо без постійних дій із захисту національних інтересів.  Минулого тижня Україна зробила важливий крок у цьому напрямку – подала до Високого суду Англії заперечення проти позову з так званого тримільярдного боргу Віктора Януковича перед Російською Федерацією. Аргументація української сторони зводиться до того, що рішення попередньої влади ухвалене у результаті примусу, всупереч інтересам держави.

Тим часом, на економічному фронті держави життя потроху налагоджується. Офіційне тому підтвердження – висновок Ради з фінансової стабільності (до складу входять представники Національного банку України, Міністерства фінансів України, регуляторів фінансового й фондового ринків тощо). Рада констатувала покращення економічної ситуації у країні з часу останнього засідання на початку березня. До позитиву, серед іншого, віднесли уповільнену інфляцію, стабілізацію ситуацію на валютному ринку. Але задля закріплення тренду потрібна допомога міжнародних інституцій. Тож очікуємо на рішення Ради Міжнародного валютного фонду. А також розраховуємо на плідну роботу парламенту, який має поточного тижня ухвалити низку проектів законів, ухвалення яких є передумовою сталого розвитку. Серед пропонованих новацій – перегляд підходів до контролю за діяльністю бізнесу, підвищення процедур банкрутства, скасування обов’язкової реєстрації бізнесу.

Реформа охорони здоров’я

Хоча сфера охорони здоров’я не має очільника змін (посада міністра охорони здоров’я все же є вакантною в уряді), зміни все ж відбуваються. Кабінет міністрів передав до парламенту проект закону (№4484 "Про лікарські засоби"), який має значно спростити реєстрацію ліків в Україні. За умови його ухвалення доступ на український ринок спроститься, корупційні ризики – зменшаться, відтак ліки мають подешевшати, а їхній асортимент – розширитися. Справа – за парламентом, який має поточного тижня вчинити вольове рішення й проголосувати цей законопроект, який буде внесений до порядку денного.

Децентралізація

Майже 50 мільярдів гривень «зверху»: стільки отримали місцеві бюджети країни у січні-квіті поточного року від надходжень податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) порівняно з аналогічним періодом 2015 року. Надходження від плати за землю склали майже 7 мільярдів гривень за перші 4 місяці року (на 157,7% більше за аналогічний період 2015 року). Відтак можливості для отримання статусу «спроможні» у громад з’явились.  Питання – у раціональному підході до використання збільшених ресурсів.  Деяким громадам це уже вдалося.  Тож очікуємо на поширення успішного досвіду. Цьому сприятиме також передача багатьох функцій від центральної влади на місцевий рівень. Прецедент вже має місце: 24 травня тижня перша об’єднана громада отримала повноваження державного будівельного контролю. Для пересічних людей цей крок означатиме спрощення в оформленні дозвільних документів на будівельні роботи, бо це відбуватиметься безпосередньо на території, де вони мешкають.

Реформа енергетичного сектору

Створення єдиного незалежного регулятору у царині тарифів та нові засади функціонування ринку електроенергії – знову на порядку денному. Поточного тижня парламент знову спробує навести лад у цьому питанні. Бо воно є одними з базових засад побудови конкурентного середовища і, відтак, спрямовані на захист прав споживачів. Наразі спостерігаємо підсилення лобістських зусиль щодо точкового перегляду «дорожньої карти» реформи у сфері енергетики – ця карта є інструкцією до виконання Україною євроінтеграційних зобов’язань. З огляду на важливість цієї теми, Український кризовий медіа-центр запустив спеціальний проект - Ukraine Energy Reform.
 

Источник http:// www.uacrisis.org

Последние комментарии