Мобільний центр зайнятості крокує селами Новопсковщини

Мобільний центр зайнятості крокує селами Новопсковщини

Питання зайнятості сільського населення насьогодні є одним із першочергових соціальних завдань, над реалізацією яких системно працюють спеціалісти державної служби зайнятості. З метою розгортання інформаційно-роз’яснювальної роботи для селян, гармонізації попиту і пропозиції робочої сили, підвищення активності шукачів роботи на ринку праці 

Новопсковським районним центром зайнятості у квітні - травні поточного року було проведено 6 виїзних акцій для жителів сіл Заайдарівка, Новорозсош, Кам’янка, Лисогорівка, Булавинівка, Танюшівка, Білолуцьк за участю роботодавців та соціальних партнерів. У цих заходах взяли участь майже 300 мешканців сільської місцевості, серед них – 110 учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

У рамках виїзних акцій учасники ознайомилися з вакансіями, які наявні у Новопсковському районі, особливостями працевлаштування в сучасних умовах, станом районного ринку праці та перспективами його розвитку. Були також презентовані соціальні послуги, що надає державна служба зайнятості населенню. Фахівці центру зайнятості у розмові з селянами, які підходили до мобільного центру зайнятості, акцентували увагу на змінах чинного законодавства у сфері зайнятості населення; розповіли про особливості реєстрації громадян - членів особистих селянських господарств.

Сільські жителі отримали інформацію про стан роботи підприємств та фермерських господарств, розташованих на території Новопсковського району, рівнем заробітної плати, дізнались про вимоги до претендентів на роботу, умови соціального забезпечення працівників на підприємствах та ознайомились з переліком документів, необхідних для офіційного оформлення трудових відносин. Йшлося також про можливість участі в оплачуваних громадських роботах на території сільської ради; фахівці служби зайнятості акцентували увагу на користі проведення оплачуваних громадських робіт по благоустрою та озелененню території населених пунктів, а також підсобних робіт при проведенні ремонтів закладів культури та охорони здоров’я. Зокрема, було наголошено на тому, що під час участі в громадських роботах безробітні мають можливість показати свої професійні вміння, здібності та можуть в подальшому отримати постійну роботу на тих самих підприємствах.

З метою поліпшення поінформованості школярів про світ професій, надання допомоги у професійному самовизначенні, популяризації та підвищення престижу робітничих професій серед учнівської молоді, виховання у школярів спрямованості на самопізнання і власну активність фахівці центру зайнятості завітали і в місцеві школи. Під час зустрічі учні дізналися, на які професії є попит у нашому регіоні, який стан сучасного ринку праці, чи є можливість отримати професію за сприяння служби зайнятості у разі невдачі під час вступу до навчального закладу тощо. Майбутнім випускникам було запропоновано пройти тестування на визначення своїх інтересів та нахилів до тієї чи іншої професії. Школярі отримали індивідуальні консультації та рекомендації щодо вибору фаху.

За відгуками учасників акції, захід був пізнавальним та корисним як для молодого покоління, так і для старших людей.

Проведення таких виїзних акцій дозволяє наблизити послуги служби зайнятості безпосередньо до населення, забезпечити доступність інформаційного середовища не лише в центрі зайнятості, а й поза його межами, орієнтує громадян на позитивне вирішення проблеми зайнятості та сприяє формуванню у них правильного уявлення щодо діяльності служби зайнятості як організації, яка допомогає знайти роботу.

 

Н.Вєстє, провідний фахівець з питань зайнятості відділу активної підтримки безробітних Ново псковського РЦЗ        2-23-91

Последние комментарии