Дайджест реформ 30.04-13.05 Післясвяткові очікування

Макрофінансова стабілізація

Споживча інфляція вперше за останні два роки вимірюється однозначним числом: за підсумками квітня 2016 року цей показник знизився до 9,8% (ще в березні  він становив 20,9%).  

Причиною уповільнення, за оцінками Національного банку України, стала відповідна динаміка цін на низку товарів повсякденного попиту громадян. Приміром, харчові продукти у квітні в ціні зросли всього на 0,1%, а окремі позиції навіть подешевшали.

НБУ констатує, що інфляційна динаміка залишається стриманою і контрольованою завдяки виваженій фіскальній та монетарній політиці.  Ближчими місяцями не варто очікувати на стрибки цін. Навіть попри зростання тарифів на газ для населення. Цей чинник, за оцінками НБУ, додасть до річного показника інфляції у 2016 році всього близько 0,5 в. п. Водночас перехід на економічно обгрунтовані тарифи має зменшити корупцію й сприятиме, в кінцевому підсумку, оздоровленню державних фінансів.

Власне, позитивна статистика та зміни підходів у тарифній політиці мають «припасти до душі» експертам із місії Міжнародного Валютного Фонду, яка розпочала роботу 10 травня й працюватиме в Україні до 18 травня.  Ця робота провадиться в рамках другого перегляду програми розширеного фінансування EFF, яка загалом передбачає надання Україні кредитного ресурсу на суму близько 17 млрд дол США. Але фактично восени 2015-го фінансування України за нею було призупинено. Дотепер Україна отримала загалом 6,7 млрд дол США, але восени минулого року МВФ фактично призупинив дію програми через неналежне виконання Україною зобов’язань взятих за програмою співпраці.  Гроші від МВФ є для України критично важливими в контексті збереження макрофінансової стабілізації.


Антикорупційна реформа

Реєстр електронних декларацій запрацює в Україні у серпні 2016 року. Таке твердження оприлюднено в рамах Антикорупційного Саміту в Лондоні, що відбувся цього тижня. Відтак менш ніж за три місяці в Україні з’явиться один із найпотужніших інструментів превенції корупції.

Тим часом під час саміту у Лондоні, в якому взяли участь представники з майже 50 країн світу, і який проходив на тлі нового витка офшорного скандалу PanamaGate через опублікування Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів нових відомостей про власників компаній в офшорах, анонсований ще один захід, в якому Україні відводиться одна з головних ролей. Йдеться про Перший міжнародний форум щодо повернення виведених із країн активів – про плани провести його оголосив  прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. Під час цього форуму його учасники мають визначитися, у який спосіб варто допомогти таким країнам, як Україна, Нігерія, Шрі-Ланка та Туніс, громадяни яких, вочевидь потерпають від масштабного виведення активів із країн.


Реформа фінансового ринку

Після кількох десятиріч дискусій сходить крига у справі пенсійної реформи. Уряд подав до парламенту проект закону, яким пропонує з 1 липня 2017 року запровадити в країні накопичувальну пенсійну систему.  За пропонованою  новацією всі працюючі сплачуватимуть у перший рік  страховий внесок у розмірі 2% від заробленого, а далі – кожного року ставку збільшуватимуть на 1 в.п. – до рівня у 5%, який має бути досягнутий у 2020 році. За задумом Кабінету міністрів, сплачені внески акумулюватиме державний накопичувальний фонд – і це, вочевидь, буде найдискусійнішим питанням у ході обговорення проекту в комітетах парламенту та сесійній залі. Бо більшість незалежних експертів вважають, що управління таким фондом, з огляду на міжнародний досвід, не є опцією держави, а має бути віддане учасникам ринку. Держава ж має встановити такі правила гри, яку унеможливлять шахрайство з акумульованими коштами.

 

Источник http:// uacrisis.org

 

Последние комментарии