Відповідальність за скоєння ДТП

За 4 місяці поточного року до Сєвєродонецького міського суду прокуратурою спрямовано 12 кримінальних проваджень за фактами скоєння дорожньо-транспортних подій з різними ступенями наслідків. Чотири кримінальні провадження закрито на підставі ст. 46 КК України, в зв’язку з примиренням потерпілого та обвинувачуваного.   

З метою забезпечення безпеки дорожнього рухуза порушення Правил дорожнього руху та інших законодавчих актів, які регулюють дорожній рух, за їх порушення передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність, залежно від наслідків.

Якщо порушення Правил дорожнього руху призвели до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, при якому були травмовані люди та отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості чи загинули, або вчинено інші злочини на дорозі, особи, винні в цьому, притягаються до відповідальності згідно кримінального кодексу України, а саме: за статтею 286.

В разі отримання потерпілим середньої тяжкості тілесних ушкоджень настає відповідальність за ч.1 ст. 286 КК України та винна особа карається  штрафом  від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів  доходів  громадян  або  виправними роботами на строк до двох  років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі  на  строк  до  трьох  років,  з  позбавленням права керувати транспортними  засобами  на  строк  до трьох років або без такого.

Якщо потерпілий отримав тяжкі травми або загинув, настає відповідальність винної особи за частиною другою цієї ж статті кримінального кодексу і її може бути покарано позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, тягне відповідальність у вигляді позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Важливо наголосити, що передбачений статтею 286 кримінального кодексу України злочин, незалежно від наслідків, є виключно необережним, тому санкція (покарання) у даному злочині є дещо м’якою у порівнянні з покарання за скоєння злочинів аналогічних за наслідками але скоєних навмисно.

Крім того, якщо у повному обсязі відшкодовано матеріальні та моральні збитки потерпілому, то суд може призначити мінімальне покарання, передбачене відповідною частиною ст.286 КК України, а за частиною першою - взагалі звільнити від кримінальної відповідальності, а саме: закрити кримінальне провадження в результаті примирення сторін на підставі ст. 46 кримінального кодексу.

Звільнення від кримінальної відповідальності на такій підставі є обов'язковим для суду і безумовним для особи, яка вчинила злочин, хоча і не є її виправданням. А також не звільняє винного від обов’язку відшкодувати витрати лікарні на стаціонарне лікування потерпілого та вартість експертиз, проведених в ході досудового розслідування.  

 

І.Джунь, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури 

Последние комментарии