Отримали спадщину чи подарунок – подайте декларацію про майновий стан і доходи

В Головному управління ДФС у Луганській області розповіли про те, що громадянам, які у 2015 році отримували доходи в результаті прийняття ними у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, необхідно подати до органу фіскальної служби за місцем реєстрації декларацію про майновий стан і доходи.

Так, відповідно до ст. 174 Податкового кодексу України при оподаткуванні спадщини застосовуються такі ставки податку на доходи фізичних осіб: нульова ставка, 5%, а також 15% або 20%.

За нульовою ставкою оподатковується, зокрема, вартість власності, що успадковується членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені).

Ставка 5% застосовується для будь-якого майна для спадкоємців, що не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення.

Якщо ж спадщину чи подарунок отримує спадкоємець від спадкодавця-нерезидента або спадкоємець-нерезидент від спадкодавця-резидента, ставка податку становить 15 або 20%.

Громадяни, які одержали дохід у вигляді спадщини чи подарунку, котрий оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Всім іншим громадянам, які отримали у 2015 році спадщину чи подарунок, необхідно задекларувати такі доходи до 1 травня 2016 року.

Прес-служба ГУ ДФС у Луганській області

Последние комментарии