Луганське земляцтво надіслало головам депутатських фракцій ВРУ підготовлений законопроект про відшкодування шкоди за втрачене майно в результаті проведення АТО

У зв'язку з тим, що уряд протягом двох років ігнорує ситуацію в якій опинилися переселенці, особливо які втратили своє майно, Луганським земляцтвом підготовлений проект Закону «Про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичних осіб на території проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях в результаті її проведення ».

Про це на своїй сторінці в Facebook написав Голова МГО «Луганське земляцтво» Вадим Горан.

Він вказує, що внаслідок проведення АТО в Луганській області зруйновано та пошкоджено 6 тис. 719 житлових будинків, в Донецькій області - близько 5,5 тис. житлових будинків усіх форм власності.

«Достовірних і точних даних про кількість руйнувань не має жоден державний орган», - підкреслив Вадим Горан.

Також, Голова Земляцтва звертає увагу на те, що в Україні відсутня законодавча база, яка б встановлювала чіткий механізм забезпечення конституційного права громадянина отримати компенсації за втрачене майно внаслідок терористичної операції.

«У держбюджеті і на цей рік не передбачено жодної гривні на відновлення або компенсацію за втрачене майно та житло переселенцям в ході проведення АТО», - сказано в повідомленні.

Він вказав і на той факт, що Бюджетний кодекс не дозволяє місцевим бюджетам фінансувати такого роду програми.

«У всьому цивілізованому світі прийнято, що земельні та майнові права людей, де б вони не жили, - основні! А у нас більше 90% переселенців не мають свого житла, і проживають або у родичів і друзів, або його орендують », - констатує Вадим Горан.

Сьогодні на розгляді в Європейському суді з прав людини перебувають понад 2 тис. Заяв, пов'язаних з подіями в Криму або військовими діями на сході України.

«Перспектива отримання компенсації, навіть при позитивному рішенні, практично дорівнює нулю. Тому, що Росія не визнає рішення іноземних судів. Та й процес може затягнутися на десятиліття », - прокоментував статистику Голова Луганського земляцтва.

За його словами, на сьогодні рішення не прийнято ні по одному з них.

«Розуміючи в якій складній ситуації опинилися наші земляки, ми, маючи кваліфікованих юристів, не могли залишатися осторонь і взялися за написання законопроекту, який би чітко визначав умови, розмір і порядок відшкодування шкоди, завданої майну фізичних осіб на території проведення антитерористичної операції», - написав Вадим Горан.

Також, він зазначив, що ті розміри компенсації, які прописані в документі, не є остаточною сумою виплати, це лише часткова компенсація.

«Підготовлений Луганським земляцтвом законопроект, разом з порівняльною таблицею, пояснювальною запискою і тд, ми відправили головам депутатських фракцій Верховної Ради України. Ми дуже сподіваємося на внесення цього документа на обговорення народних депутатів і його прийняття », - йдеться в повідомленні.

З текстом законопроекту, підготовленим МГО «Луганське земляцтво» можна ознайомитися на офіційному сайті організації.

Прес-служба МГО «Луганське земляцтво»

Последние комментарии